У сільського медика вихідний – поняття умовне

 

 

 

 

Сільський фельдшер… Цю людину поважають на селі, адже чи не кожен зобов’язаний йому здоров’ям, а подекуди й життям.  Він поспішає на допомогу в будь-який час дня і ночі, незважаючи на примхи погоди.  Несе таку ж відповідальність, як і лікар.

Фельдшер не лише лікує людей. Нерідко доводиться йому бути і психологом, і місцевим «засобом інформації». Дуже часто люди похилого віку потребують саме моральної допомоги. Вони часто діляться наболілим. А дехто і просто поговорити хоче. Тому фельдшер розуміє: не можна вилікувати тіло, не лікуючи душу.

А ще, село є село. Фельдшер мусить також доїти корову, порати город, доглядати господарство.

Однак, незважаючи на всі складнощі, багато сільських медиків вважають свою роботу і фах найкращими в світі.

Серед них і Оксана Вікторівна Кужель, фельдшер села Терешківка.

Ще  з   дитинства  Оксана  мріяла  стати  лікарем. Закінчивши  школу  та  отримавши  атестат,  вступила  до  Ніжинського  медичного  училища, в  якому  здобула  професію  фельдшера.

За  направленням  приїхала  працювати  в  рідне село. Дівчину зовсім не лякало сільське життя.  Молода, енергійна, вона одразу ж  взялася керувати  місцевим фельдшерсько-акушерським пунктом. Що означає бути єдиним медиком на все село, Оксана Вікторівна  зрозуміла відразу. Не роздумуючи і не вагаючись, з купою енергії кинулася в нову роботу, як на амбразуру. Скажу більше: у Терешківці знайшла своє кохання, народила сина. Тут відчуває свою необхідність людям. 

Працювати  фельдшером  дуже  складно. Адже  він  повинен  бути  готовим  допомогти  хворому  в  будь-який  час, в   будь-яку  погоду, вдень  чи  вночі, у  будні  й  вихідні. Взимку наш фельдшер йде пішки, а коли погода дозволяє – їде велосипедом. Ним і на виклики вирушає попри спеку чи дощ.

Часто  доводиться  надавати  допомогу   при  серцевих   нападах  чи  високому  тиску, накладати  шви  на  рани, надавати  першу  допомогу  при  переломах, опіках  чи  обмороженню, здійснювати  щеплення  від  різноманітних  дитячих  хвороб  та  проводити  щеплення  для  дорослих згідно  плану  профілактичних щеплень.  Постійно  контролювати  та  організовувати  обстеження  жителів  села  на  туберкульоз.  Залучати   жителів  села  до  складання  декларацій  із  сімейним  лікарем. Відвідувати  хворих  на  дому  та  надавати  їм  відповідну  допомогу.  Постійно  оглядати  новонароджених  дітей.

Ліками фельдшерський пунктом забезпечений, а ось медичне обладнання потребує оновлення.

Фельдшеру завжди необхідна зібраність, витривалість, здатність швидко та вміло діяти, якщо виникла якась кризова ситуація, а також відповідальність, співчуття, тактовність. Багато з таких рис є й у Терешківського фельдшера Оксани Вікторівни Кужель. Свідчення того – позитивні відгуки людей про її роботу.

Майже у кожного жителя села є номер мобільного телефону нашого фельдшера.  Люди дзвонять, просять приїхати або порадити, як діяти в тій чи іншій ситуації. І вона нікому не відмовляє навіть у неробочі дні, бо розуміє – у роботі медика вихідних не існує.

Микола Борщ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь