Ніжинська лікарня буде кластерною

 

 

 

 

Реформа в медичній галузі України триває вже більше 10 років.

Спочатку вона торкнулася сімейної медицини. І від центральних міських та районних лікарень відокремилися центри первинної медикосанітарної допомоги.

Наступним кроком стала зміна моделі фінансування закладів охорони здоров’я та, відповідно, форми господарювання лікарень, їх перетворення в комунальні некомерційні підприємства. Ці зміни дозволили заключати угоди з Національною службою здоров’я, змінився сам принцип фінансування закладу: лікарні стали постачальниками медичних послуг та почали отримувати кошти за конкретні результати діяльності. Провели в закладі певні дослідження – отримали кошти, пролікувати певну групу хворих у стаціонарі – знову отримали. Фінансування закладу напряму залежить від інтенсивності праці медиків. Хоча тарифи, встановлені державою, на думку медиків, дещо занижені.

Пише Нежатин.

Останнім етапом реформи в системі охорони здоров’я, який відбувається зараз,є формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я та визначення загальних, кластерних і надкластерних лікарень.

Цей поділ необхідний для того, щоб зосередити високотехнічне обладнання і наявність лікарів відповідних спеціальностей у визначених лікарнях. Допомога при простій патології надаватиметься в загальних лікарнях, у кластерних – при більш складних випадках (при гострих мозкових інсультах та інфарктах міокарда, складних хірургічних утручаннях тощо), в надкластерних – буде надаватись високоспеціалізована медична допомога.

У цьому році повинен бути затверджений перелік відповідних закладів області, що ввійшли в спроможну мережу. Окрім того, планується, що в заклади спроможної мережі будуть спрямовуватись і державні ресурси (оснащення, навчання спеціалістів).

Кластерною лікарнею буде і Ніжинський заклад.

Як повідала Олена Шейко – медичний директор КНП «Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького», це недалеке його майбутнє.

Вже поданий перспективний план розвитку лікарні. В кластерних лікарнях передбачено цілодобово чергування лікарів по декількох спеціальностям, працівники операційних та діагностичних служб. Щоб коли хворий будь-коли поступає в лікарню, то на нього вже чекатимуть спеціалісти.

Робота має бути більш оперативною, а значить – підвищуватиметься шанс на успіх у боротьбі з хворобами. Ну, відповідно, і стає більш потужнішим матеріальне оснащення. Взяти для прикладу комп’ютерну томографію, яка застосовується для діагностики гострих мозкових інсультів та ангіографію, яка необхідна для надання медичної допомоги при гострих інфарктах міокарду. На жаль, у Ніжинському закладі поки що є потреба в лікарях певних спеціальностей – в інтервенційних кардіологах, нейрохірургу, дитячих спеціалістах.

Керівництво має надію із часом розв’язати цю проблему. Або навчать інтернів, або залучать лікарів із інших закладів, котрі погодяться на навчання. Перелік закладів охорони здоров’я, які входять у «спроможну мережу»,затверджується Міністерством охорони здоров’я за поданням обласного управління охорони здоров’я після оцінки роботи закладу згідно показників роботи по тим напрямкам, за якими надається медична допомога, кадрового потенціалу та наявного обладнання. За більшістю напрямків Ніжинський заклад лікарями забезпечений.

Як вже ми писали, змінилося життя і в центральної районної лікарні. Її приєднали до міської. На сьогодні, функціонує одна потужна лікарня з ліжковим фондомна 425 ліжок (в минулому – 315 ліжок міської лікарні та 110 – районної). Відкриті нові відділення – реабілітаційне, психоневрологічне, терапевтичне відділення з ліжками для паліативної допомоги (розгорнете на базі терапевтичного відділення ЦРЛ). Там же функціонує об’єднане хірургічне відділення (із лор-ліжками, урологічними, очними та ліжками хірургії одного дня). В останніх лікується нескладна хірургічна патологія. Пацієнт госпіталізується, протягом доби йому проводять оперативне втручання, а за тим – виписується та в подальшому спостерігається в поліклініці. В приміщення по вулиці академіка Амосова,1 знаходиться й дитяче відділення, оскільки там – кращі умови. Також розмежоване й надання неврологічної допомоги. В приміщенні «колишньої районної лікарні» борються із захворюванням периферійної нервової системи та з хронічною патологією, а в корпусі неврологічного відділення на вулиці Станіслава Прощенка, 21 – з мозковими інсультами. Є в роботі медиків і новизна.

Окремо хотілося б зупинитися на роботі мобільної команди для надання послуг паліативної допомоги.

Ця служба створена не так давно, це відносно новий пакет послуг. І в Ніжині працює із травня місяця. Тому про неї мало хто ще знає. Мобільна команда для надання послуг паліативної допомоги надає медичні послуги пацієнтам із невиліковними хворобами вдома. За ці послуги заклад отримує кошти від держави.

Але це не альтернатива сімейному лікарю. В чому ж її суть? Створена мобільна команда надає медичні послуги в умовах перебування пацієнта поза стаціонаром. Адже є когорта пацієнтів, які не потребують цілодобового лікування у стінах закладу, але потребують зменшення деяких симптомів хвороби, догляду та підтримки за місцем перебування. Робота такої мобільної команди і спрямована саме на це.

Паліативність – це не про смерть пацієнта, це про якість життя, хоча й на останньому його проміжку. Дехто думає, що паліативний хворий – значить обов’язково онкологічний. Не завжди. Є ще багато різних станів (тяжкі серцево-судинні хвороби та захворювання органів дихання, стан після інсульту, тяжкий цукровий діабет тощо), що потребують уваги від такої команди.

І всі ці пацієнти мають правона медичні послуги, а завдання медиків – допомогти симптоматично, покращити стан хворого. Яким же чином надається ця допомога – розповідала лікар-онколог Аліна Кацалап.

Спочатку визначається статус паліативного хворого, чи необхідна йому така допомога. Це робить лікуючий лікар (визначає в умовах стаціонару), сімейний або ж лікар поліклініки. Потім лікар формує направлення, з яким хворий чи близькі його родичі приходять до спеціалістів бригади, які, у свою чергу, приїздять додому до хворого, оглядають пацієнта, складають план лікування та комунікації.

Тобто – нічого складного. На практиці це можна спокійно зробити. Багато людей часто думає, що коли вони виписується із стаціонару (а стан у них такий, що ще потребує уваги), то все. Про них забувають… І ти нікому не потрібен… Це – неправда.

Хоча в житті й бувають винятки із правил, однак, право отримувати медичну допомогу мають всі.

І робота такої команди – вкрай необхідна.

Олександр ВАСИЛЕНКО

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь