Непорозуміння в Крутівській громаді: два погляди на одну ситуацію

 

 

 

 

Життя – річ непроста, й все, що трапляється, та чи інша людина бачить з різних боків. Знайти істину часом дуже непросто… Тому журналісти, аби знайти правду, завжди намагаються висвітлити тему з різних сторін, заслухавши протилежні думки… Так і є з ситуацією, якою ділимося з читачами цього разу.

Днями в мережі Фб в групі Крутівська ОТГ: новини і життя днями з’явився допис, де

йдеться про те, що в Крутівській громаді ніби то “принижують інвалідів і непрацездатних” й вперто ігнорують звернення дружини мешканця села Печі, який має інвалідність, щоб, цитуємо пост, “не виплачувати компенсацію його доглядальниці”.

Читаємо далі: як з’ясувалося в процесі, доглядальниця з Печ не перша, кому з незрозумілих причин відмовили в оформленні допомоги. Цікаво, якщо це правда, то чому?..

У дописі зазначено: “Лежачого інваліда І групи Анатолія Дорошенка з села Печі чиновниця завбачливо внесла в «чорний список», а голова громади Олег Бузун тільки сміється з того та пів року відфутболює інваліда, щоб не виплачувати компенсацію його доглядальниці”.

Зі слів автора допису, його “ігнорують” уже протягом півроку, адже необхідні документи було завбачливо подано ще в грудні 2022 року , а коли дружина пана Анатолія звернулася на «Урядову гарячу лінію», то з’ясувалося, що ніхто нічого не подавав, заяви і документів немає, а отже – немає і компенсації.

Отакої!

Журналістів сайту Нежатин зацікавила ця ситуація, більше того, у дописі переконують, що випадок Анатолія Дорошенка з Печей не поодинокий…

За коментарем ми звернулися до згаданого у дописі голови Крутівської громади Олега Бузуна. Олег Віталійович запевнив, що знає цього чоловіка, знайомий з його ситуацією, й мав з ним розмову телефоном ще в п’ятницю, 9 червня (цьому Олег Віталійович надає підтвердження – скін-фото).

А вже в суботу вранці було опубліковано вищезгаданий допис.

Олег Бузун пояснює так: “Держава іноді передає нам повновження, які не підкріплені жодним фінансовим механізмом… А невеликі громади, такі, як Крутівська, на жаль, мають обмежений бюджет.

Так от… Управління соціального захисту населення Ніжинської РДА передали тероторіальним громадам призначення та виплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до постанови КМУ від 23.09.2020 р. №859.

Рішенням сесії Крутівської сільської ради від 16 грудня 2022 р. затверджена програма фінансування призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги т а компенсації фізособам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік та передбачені кошти на її фінансування.

Розпорядженням сільського голови від 22 лютого поточного року створено постійнодіючу комісію з питань порядку призначення і виплати компенсації фізособам, які надають соцпослуги з догляду на непрофесійній основі.

Але (важливо!) технічної можливості оформити подані заяви сільрада не мала, оскільки увесь цей час (півроку) чекала на відкриття особистого кабінету.

Іншими словами, від нас ці виплати не залежали. Все, що було в наших силах, ми зробили, подані заяви були сформовані та відправлені на призначення. Ми чекали розгляду вищими керівництвами.

Зазначу, що можливість сформувати електронну відомість на виплату компенсації надано органам місцевого самоврядування з 2 червня поточного року.

І тільки з 15 червня цього року сільським радам буде надана можливість проводити призначення та нарахування компенсації з догляду на неппрофесійній основі. Призначення та нарахування буде проведено вчасно”.

До того ж, як підкреслив Олег Віталійович, жодна громада з навколишніх (по Ніжинському району) такі виплати ще не проводила.

Ось така неприємна вийшла ситуація, зі звинуваченнями та поясненнями… Ми ж, зі свого боку, бажаємо, щоб все якнайшвидше вирішилося без незадоволених сторін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь