З 15 до 25 млн грн: чому може зрости вартість ремонту пошкодженого росіянами дитсадка на Ніжинщині, та що з ним зараз

 

 

 

 

Із 15 до 25 мільйонів гривень може зрости вартість відновлення дитячого садочку “Яблунька”, що у Новому Бикові. Заклад зазнав пошкоджень після російської окупації у лютому-березні 2022 року. В дитсадку проживали близько півтори тисячі російських солдат, “приліт” зруйнував частину даху, стіну, перекриття між поверхами. Нині стан дитсадка ще більше погіршився через погодні умови, через це вартість ремонту і зросте.

Ці кадри російські окопи біля дитсадка журналісти Суспільного зняли після деокупації Нового Бикова.

Окопи росіян на подвір'ї дитсадка в Новому Бикова. Квітень 2014

Їх облаштовували у дворі між дитячими гойдалками із того, що знайшли на території закладу.

Їм тут зручно було перебувати. Людьми прикривались, дитячими закладами прикривались, мирними жителями прикривалися“, — розповідає керуюча справами виконкому Новобасанської громади Світлана Приходько.

керуюча справами виконкому Новобасанської громади Світлана Приходько про те як росіяни жили в дитсадку в Новому Бикові

За словами директорки Новобиківського садка Наталії Єрмак, під час окупації тут перебували близько півтори тисячі росіян. Каже, що росіяни зайняли дитсадок, бо тут було найкраще в селі укриття. По собі лишили пограбовані кімнати, вікна без скла, вибиті усі двері, розбитий дах, зруйновану стіну та перекриття між поверхами. На інших стінах – в тріщини під влучання снаряда.

Вибиті вікна в приміщенні дитсадка в селі Новий Биків

В цих кімнатах були ясельна та середня група.

Пошкоджений росіянами дитсадок у Новому Бикові

Пошкодження тут Наталія Єрмак називає найбільш критичним. З її слів, “прилетіло” по садочку у березні – між 15 та 19 числами. На той момент в селищі лишалися одиниці мирних жителів. Рік потому масштаби руйнувань тільки збільшились. Наталія Єрмак каже, зробили свою справу снаряди й погодні умови.

Вид зсередини пошкодженого росіянами садку в Новому Бикові

Дах у такому стані, що його не можна було закрити плівкою. Ми закривали плівкою будинок культури, церковна громада плівкою закриває дах на церкві. Там не було можливості. Там дах зроблений басейном. Тобто, якби ми накрили, ми б зробили там басейн“, – говорить староста Новобиківського старостату Ігор Костоваров.

староста Новобиківського старостату Ігор Костоваров про стан будівлі дитсадку

З його слів, для відновлення цього садочка у сільській раді отримали експертний висновок та до кінця минулого року зробили проєктну документацію.

Мінрегіон погоджує цей проєкт, але будуть і зміни до цього проєкту. Стан змінився, стан погіршився цього приміщення. Зараз будуть там додаткові роботи. Крім того, додатково в проєкт будуть внесені зміни, де будуть повністю зроблений благоустрій території, огорожа території, дитячі майданчики, меблі, яких не було у попередньому проєкті“.

Попередньо вартість робіт може зрости від 15 до 25 мільйонів.

Із першого вересня минулого року 36 дошкільнят Новобиківського старостату із яких 15 – ясельного віку, навчаються у приміщенні шкільної майстерні.

Приміщення майстерні у Новому Бикові, облаштоване під дитсадок

Тут проводять чотири години – із 9:00 до 13:00 без харчування. Необхідне для початку роботи отримали від волонтерів, місцевих підприємців, із сільського бюджету.

“На даний момент у нас дві групи, але через те, що приміщень у нас не вистачає, ми знаходимось отут усі разом. Є туалет у нас тут. Є в нас усі умови пристосовані. Є гаряча вода, бойлер“, — каже Наталія Єрмак.

Директорка Новобиківського садка Наталія Єрмак про пошкодження

Нині на території садка облаштовують кухню, аби діти могли отримувати харчуватися. Так зможуть організувати повний робочий день.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь