Меморіал загиблим ніжинцям і Алею Слави планують відкрити до Дня незалежності

Болюче питання стало приводом для зустрічі ніжинок, матерів загиблих Героїв та представників міської влади вчора, 27 червня, вже в кінці робочого дня…

Відомо, що у місті планують відкрити Меморіал загиблим ніжинцям. Його створять повністю за кошти та з ініціативи столичних благодійників.

Повідомляє Нежатин.

У проєкті, який було представлено раніше, центральною фігурою є скульптура Олександра Мацієвського.

Меморіал складатиметься із монумента у формі козацького хреста, а на його піднятих частинах пропонували викарбувати призвіща та імена загиблих захисників.

Проєкт викликав занепокоєння у жінок, які втратили найдорожче. Одна за одною, тамуючи свій біль, вони висловлювалися проти цього.

Мама загиблого Героя Олександра Єсипенка озвучила спільну думку всіх матерів: “Ми не хочемо у ногах Мацієвського бачити імена своїх дітей і не даємо дозвіл на це“.

Ніжинки зауважили, що самого обговорення проєкту не було, натомість їх просто поставили перед фактом.

Звісно, усі, хто загинув за нашу неньку-Україну – без сумніву Герої! І ми не можемо вирізнити когось серед них… Як і не можемо на тому глибинному рівні пройнятися болем згорьованих жінок. Їхні сини, чоловіки творили історію сьогодення, яка написана їхньою кров’ю… Рідним хочеться мати місце, куди вони зможуть прийти і вшанувати пам’ять небесних воїнів. І дивитися при цьому не на літери на холодному камені, а на кохані риси обличчя, навіть якщо вони на фото…

Секретар ради Юрій Хоменко спробував донести власне бачення на ситуацію, наголошуючи на тому, скільки вже зроблено в цьому напрямку, та жінок не цікавила озвучена вартість монументу (від 15 до 20 млн), для них важливо бути почутими.

Зійшлися на тому, що міський голова Олександр Кодола пообіцяв: “Жодне прізвище на монументі закарбоване не буде”.

Жінок хвилювало також питання відкриття в Ніжині Алеї Слави, її вигляд та місцерозташування, і, як було наголошено, важливо не чекати закінчення війни, а відкрити її вже нині.

“У Ніжині вже – понад сотня загиблих, – говорила одна із присутніх жінок. – На жаль, не всі знають воїнів в обличчя. Буде Алея з їх фото – люди бачитимуть і усвідомлюватимуть, якою ціною нам дається свобода”.

Створити в Ніжині Алею Слави – ініціатива міської ради, і для втілення задумів у життя будуть задіяні кошти з міського бюджету.

Алею у виглядів стендів зі світлинами, іменами, прізвищами, датами народження та смерті з обох боків до вулиці Гоголя пропонують встановити на території біля церкви Всіх Святих – це знаковий храм, бо саме з нього проводжають у вічність наших загиблих воїнів.

І Меморіал загиблим ніжинцям, і Алею Слави планують відкрити до серпневого державного свята України.

Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь