Як ліквідували авіагрупу, яка летіла бомбити Чернігівщину: нові подробиці

 

 

 

 

Військовий журналіст Юрій Бутусов розповів подробиці ліквідації у травні цього року російської авіагрупи у Брянську. Як відомо, російські літаки та гелікоптери летіли обстрілювати Чернігівщину.

Розгром російської авіації у небі Брянської області рф 13 травня було здійснено ракетами системи Patriot, з посиланням на Українські Повітряні сили повідомив Бутусов. Зенітно-ракетна система Patriot ЗС України записала на свій рахунок два бойових літаки, три гелікоптери та безпілотник ЗС рф.

В чому унікальність цієї операції? 

  1. Вперше атаковані повітряні цілі глибоко над територією росії – до 80 км від державного кордону.
  2. Вперше діями на випередження знищена уся російська бойова група, яка не встигла навіть наблизитись до об’єкту атаки, ворог зазнав високих втрат.
  3. «Батарея Patriot – пріоритетна ціль для російської розвідки, дії біля кордону, де ворог має значну перевагу у повітрі, були можливі тільки раптові, з засідки, це максимальний ризик. Швидкий прихований вихід на вогневу позицію та швидкий відхід Patriot – це вищий рівень якості управління та дій особового складу батареї (в НАТО організаційна структура зенітників батарея, в ЗСУ те саме – дивізіон)», – розкриває подробиці операції Бутусов.
  4. Радіоелектронна розвідка та управління ППО в цій операції також показали свою високу професійність. Радар управління вогнем Patriot ввімкнули тільки в останній момент і тільки для гарантованого ураження, тобто, організувавши спостереження іншими засобами. Інакше російська розвідка визначить позиції радара зенітно-ракетної системи, і сповістить літаки та гелікоптери у цьому районі, і скорегує ракетні удари по району розміщення радару. Тому лише у необхідний момент Patriot увімкнувся і миттєво відпрацював усі наявні цілі, говорить журналіст.

Він зауважує, що це найрезультативніша атака батареї Patriot з часів створення цієї зенітно-ракетної системи. А також – це найрезультативніша засідка на російську авіацію з 1970 року, коли під час засідки в ході операції Рімон-20 ізраїльска авіація знищила одразу чотири радянських винищувача.

За даними російських телеграм-каналів 13 травня було збито російську ударну групу, яка летіла на бомбардування українських сіл у складі:

  • 1 ударний бомбардувальник Су-34 з керованими бомбами;
  • 1 винищувач Су-35С з протирадіолокаційними ракетами та ракетами “повітря-повітря” для прикриття ударного літака;
  • 2 гелікоптери Мі-8МТПР-1 для радіоелектронної боротьби та подавлення українських систем ППО;
  • 1 безпілотний розвідник Орлан.

Згодом росіяни повідомили, що знищені усі 11 членів екіпажів.

Цікаво, що оператори Patriot ЗС України зробили заявку на знищення в той день не двох, а трьох російських гелікоптерів.

При цьому, міноборони рф офіційно не визнало факт атаки ЗС України та тип озброєння, який було застосовано. Хоча знищення техніки заперечити неможливо, вже відбулись і поховання пілотів, і відео в інтернеті. 

За характером влучання у ціль, великою відстанню від кордону, та вибухом потужної бойової частини, яка знищила усі 11 членів екіпажів, очевидно, що це був удар ракети великої дальності.

«Однак таке визнання стало б по суті гучним провалом командувача Повітряно-космічних сил рф генерала Суровікіна. Не помітити розгортання біля кордону такої системи як Patriot, дозволити своїй авіації підліт до цілі на значних висотах, де їх було добре видно на радарі, все це підстави для гучної справи. Суровікін за підтримки Пригожина намагався себе виставити на той момент як найкраща заміна начальника гш зс рф Герасімова. А українці показали, що вміють виявляти та карати недоліки російських повітряних терористів», – підбиває підсумки операції Юрій Бутусов.

Час Чернігівський

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь