Студенти і мобілізація: кого не зарахують у виш без військового квитка та чи дає друга вища освіта право на відстрочку

 

 

 

 

В Україні від початку повномасштабного вторгнення рф триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років призивають до армії. Однак низка законних підстав дає право на відстрочку. До них належать, у тому числі, здобуття вищої освіти. При цьому немає різниці, яку саме за рахунком освіту отримує людина. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”. Однак є певні нюанси.

Студенти яких навчальних закладів мають право на відстрочку.

Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

При цьому студенти-заочники можуть бути мобілізовані.

Згідно з документом, вищий навчальний заклад має вести персональний військовий облік працівників та студентів. Отже, при вступі до вузу військовозобов’язані мають надавати, зокрема, документи про військовий облік.

Які документи про військовий облік може вимагати приймальна комісія при вступі у навчальний заклад:

• для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;

• для військовозобов’язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (оформлюється у разі відсутності бланків військових квитків або з інших причин);

• для резервістів – військовий квиток.

При цьому в Міністерстві освіти уточнили, що військово-облікові документи мають надавати всі абітурієнти, а не лише вступники 2007 року народження або молодші. Водночас вступники, яким виповнилося 27 років на день початку вступної кампанії, є військовозобов’язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного, а не посвідчення про приписку.

Між бакалавром і магістром

Студенти, які цього року отримали диплом бакалавра, але ще не зараховані у магістратуру, можуть бути мобілізовані. Формально у період між завершенням бакалаврату і вступом до магістратури чи між магістратурою та аспірантурою вони не є здобувачами освіти, тож жодних привілеїв не мають.

У свою чергу юристи пояснили, що для отримання відстрочки від мобілізації слід надати витяг з наказу або копію наказу вишу про зарахування людини на денну форму навчання. Тож поки наказу про зарахування нема, майбутні здобувачі вищої освіти підлягають мобілізації в загальному порядку.

Джерело: OBOZREVATEL

Фото ілюстративне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь