Під Черніговом знайшли стародавній човен. Фото

Цікаву знахідку виявили неподалік Чернігова. З річкового берегу стирчить ніс (чи корма) якогось давнього човна, вимитого водою.

Про це повідомляє чернігівський краєзнавець Ігор Ігнатенко.

«На фото й дійсно видно частину човна видовбаного з цілої колоди, зверху помітні отвори, в них заходили дерев’яні чіпки – «нагелі», якими кріпилася дошка котрою був нарощений борт. На жаль, визначити вік човна непросто. Подібний вигляд мали човни з найдавніших часів, пригадаєм «моноксили» (в перекладі з грецької – однодеревки) згадані візантійським імператором Костянтином VII Баргянородним. Приблизно у 950 році він писав у своєму трактаті, що навесні слов’яни – пактіоти (данники) росів будують човни-моноксили. Потім вони на цих човнах йдуть з різних міст, в тому числі і з Чернігогі до Кіова де править Сфендослав сина Інгора, архонта росів. Звідти, в червні місяці вони пливуть Дніпром до порогів, а далі морем до Константинополя, везучи туди свій товар.

Однак навіть до цього часу, де-не-де по селам збереглися довбанки зроблені в такий самий спосіб.

Визначити вік човна можна двома шляхами, або розкопати його й знайти в ньому якісь артефакти, що вкажуть на вік, або ж зробити аналіз деревини човна на радіоактивний вуглець. Обидва способи непрості за нинішніх умов, але головна проблема полягає в іншому – що робити далі? Розкопати і покинути?

Звісно, краще зберегти човен, законсервувати його та розмістити в музейній експозиції. Як пам’ятка давньої техніки він цікавий навіть якщо виявиться збудованим у 19 чи на початку 20 ст., бо ж нині такі човни вже не будують», — зазначає Ігор Ігнатенко.

Більше детально про це — згодом.

Челайн

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь