Болото, яке затягує

Через бездіяльність, а точніше – ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ влади «заробітчан», у Ніжині назріла КАТАСТРОФА! Це стосується, передусім, одного з найголовніших комунальних підприємств стратегічного значення – міського ВОДОКАНАЛУ.

Нині він фактично банкрут!

Проте для більшості депутатів, як не дивно, до цього немає абсолютно ніякого діла. Безвільно беруть та й голосують за все, що пан скаже. Ось уже вдруге без зайвих вагань та детальних обговорень виділили кошти на підтримку так званої діяльності водоканалу. Сума сягає до 12 млн. грн. І це при тому, що тарифи на водопостачання та водовідведення в Ніжині чи не найвищі в державі! Для порівняння: Чернігів – 30,09 грн., Прилуки – 39,22 грн., Івано-Франківськ – 29,43 грн. (новий), Київ – 41,136 грн. (новий). А в Ніжині – аж 53,15 грн. за кубометр води. Плюс іще абонентська плата – 19,75 грн. на точку, яку, до речі, ще хочуть збільшити. Тож коштів для функціонування та розвитку підприємства має бути більше, ніж досить Але то – якщо по-господарськи працювати… І не в Ніжині!

Звітувати перед містянами про результати своєї діяльності не хоче ні Олександр Кодола, як мер, ні тим більше – керівники комунальних підприємств. Навіть перед депутатами… Хоча на засіданні депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, транспорту і зв’язку та енергозбереження я неодноразово порушував дане питання. Але віз і нині там.

Звертався я і до голови бюджетної комісії Володимира Мамедова з пропозицією обговорити на сесії діяльність водоканалу, адже виділяємо на підтримку водоканалу величезні, як для нашого міста (та ще в такий скрутний час) кошти! Тим більше, що в багатьох викликає підозру діяльність Олександра Марсова, із сумнівних мотивів прикликаного на посаду директора водоканалу. Для прикладу: купівля генераторів у фірм із Кам’янського за завищеними в півтора рази цінами. Відповідь насторожує: «А воно мені треба?» І це – з вуст депутата, голови бюджетної комісії, Почесного громадянина Ніжина? Кругом – глуха оборона, але, як вияснилося, останнім часом і вона дала тріщину.

Дякуючи небайдужим ніжинцям, до мене в руки потрапили ну ду-у-уже таки цікаві документи. І свідчать вони не про що інше, як про величезні зловживання одіозного вже Марсова. Подивишся – за голову вхопишся: чи не з Марсу все оце цифроблудство?

Згідно з документами, керівник ніжинського водоканалу О. Марсов із керівником ТОВ «Діджитал контакт» (місто Кам’янське): 17 березня 2022 року підписують Договір № 139 про надання послуг з обробки даних на суму 3 578 524,20 грн. (в т. ч. ПДВ). І це в той час, коли, майже під носом у керівника водоканалу, Ніжин клопотався виключно обороною міста від рашистів, перебуваючи фактично в оточенні спадкоємців кривавих ординців. У спокійне життя ніжинців бурею увірвалися бомбардування, обстріли, перші смерті відомих усім людей.

А Марсов – наче впав із Марсу. Чи аж занадто перевпевнився в тому, що втримає Кодола? Не порветься, як і будь-яка підгнила мотузка…Мало того: 15 грудня 2022 року підписують Договір № 940 – про надання інформаційно-консультативних послуг на суму 352 000,00 грн. (без ПДВ).А 02 січня 2023 року підписують Договір № 6 – про надання послуг із обробки даних на суму 4 200 411,00 (без ПДВ).

Враховуючи той факт, що на згадані три договори буде нараховано ПДВ, то ці ділки видоїли з бюджету Ніжина 9 041 417,40 грн. До речі, всі розрахунки та нарахування здійснює абонентський відділ водоканалу!Не важко помітити, що ноги схем та махінацій задля масштабних розкрадань по водоканалу ростуть не звідкись там, а з Кам’янського! Це місто все частіше фігурує в різного роду скандальних ситуаціях із тендерами.

Головний лікар нашого новоствореного медичного комунального закладу Ольга Швець, який обплутується дедалі густішими сітями скандалів і незадоволень, теж звідти. Як і перший заступник міського голови Федір Вовченко.

Ніжином ходять легенди, як притягнуте за руйнівні заслуги керівництво лікарні показує вищий пілотаж своєї елементарної некомпетентності, а головне – в відлюдькуватості. Те, що робилося десятиліттями, знищується на космічних швидкостях. І безцеремонно! Люди вже відчули на собі переваги і вдосконалення, і розширення видів послуг, і… І не лише медперсонал, а й пацієнти, заради блага яких і робилося оце необдумане ковтання районної лікарні міською. Де обіцяний центр медичних послуг для п’ятирайонного району і міста?Надумався недозрілий удавчик проковтнути бегемота – тільки рота порвав.А водоканал давиться окозамилюванням.Відсутність реагування міського голови на всі ці дії чи бездіяльність наводить на думку: «А чи потрібен він нам такий?»Пора нам, шановні депутати, терміново зібратися на сесію Ніжинської міської ради та й «попросити» Кодолу зі своєю свитою на вихід. Інакше на вихід доведеться йти всім нам, кому ніжинці віддали свої дорогоцінні голоси.

Хочеться вірити, що ще залишилася необхідна кількість тверезомислячих, патріотичних депутатів, для кого честь і гідність іще не втратили істинну свою цінність. Чи вже всіх засмоктало Кодолине «багно гнилеє»?

Віталій КУБРАК,депутат Ніжинської міської ради кількох скликань

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь