Уламки від касетних снарядів та російська форма: у Чернігові історики збирають військову колекцію

 

 

 

 

Уламки від касетних снарядів, російська військова форма та побиті уламками знаки населених пунктів. Співробітники Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського після визволення області почали збирати експонати для майбутньої виставки. Крім цього, вони фотографують розбиту техніку, руйнації та наслідки дій російських військових і збирають свідчення очевидців для літопису оборони Чернігова.

Історики несуть посічений уламками снарядів знак “Новоселівка”.Посічений уламками снарядів знак "Новоселівка"ФОТО: Суспільне Чернігів

Посічений уламками снарядів знак “Новоселівка”

Саме це село поблизу Чернігова понад місяць було на лінії зіткнення українських і російських військових.

“Сучасному селу Новоселівка не пощастило двічі. Воно було фактично знищене внаслідок російсько-української війни, під час оборонних боїв за Чернігів в цьому році. І під час Другої світової війни, коли село називалося Яцево і було фактично на цій території, під час окупаційної діяльності нацистів, внаслідок проведення каральної операції було знищено”, – розповідає заступник директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Максим Блакитний.

Максим БлакитнийФОТО: Суспільне Чернігів

Максим Блакитний

Після визволення Чернігівщини від росіян на початку квітня співробітники історичного музею імені Тарновського почали збирати у Чернігові та навколишніх селах, які були окуповані чи де велися бойові дії, експонати для майбутньої виставки.

Окрім цього, історики фотографують руїни та розбиту техніку, збирають свідчення людей.Історики фотографують руїни та розбиту техніку, збирають свідчення людейФОТО: Суспільне Чернігів

Історики фотографують руїни та розбиту техніку, збирають свідчення людей

Для цього вони, зокрема, приїхали до мікрорайону Масани в Чернігові. Тут 5-го березня впав російський літак Су-34. Пілоти катапультувалися, один із них загинув, другого ж – Олександра Красноярцева затримали.

Чернігівка Юлія Гребнєва каже, вони з дітьми тоді дивом врятувалися, бо спустилися в підвал поприбирати:

“Спочатку я думала, що це “Гради” прилетіли на наш будинок. Вогонь, вода – в підвалі ми пережили все з дітьми. А коли вже нас дістали з підвалу, мене і четверо дітей, коли ми перейшли на сусідню вулицю, нас туди відвели, тоді нам розповіли, що це був літак Російської Федерації”.

Юлія ГребнєваФОТО: Суспільне Чернігів

Юлія Гребнєва

На місці двоповерхового будинку, який родина купила кілька років тому, тепер купа цегли, від лазні взагалі не залишилося нічого.

“Тоді я зрозуміла, що дійсно розпочалася війна. Коли ти залишаєшся без нічого. Коли вибухи, “Гради”, стріляють – страшно, так. Але коли ти втрачаєш свій будинок, розумієш, що війна прийшла в твій двір, що кляті орки можуть забрати все”, – говорить Юлія.

І досі, за 2 місяці після падіння бомбардувальника, на подвір’ї Юлії лежать уламки – двигуни, крило та залишки бомби. Жінка каже, їй боляче повертатися сюди, а діти тепер бояться літаків і кажуть, що ненавидять росіян:

“Вони не хочуть повертатися до України. Вони бояться. Найменший, якому 6 років, боїться звичайних цивільних літаків, які просто літають за кордоном. Він ховається під стіл. Він ненавидить росіян, просто говорить, що вони забрали життя нашого котика. Для нього це дуже-дуже велика травма”.

Уламки літакаФОТО: Суспільне Чернігів

Уламки літака

Зараз в історичному музеї вже є кілька десятків різноманітних предметів, зокрема залишок касетного “Урагану”. Такими 17 березня обстріляли центральну частину Чернігова. Тоді, за офіційними даними, загинули щонайменше 14 людей.

Також є ящики від артилерійських набоїв, патрони, клубок нерозрізаних георгіївських стрічок, зошит із часом та координатами обстрілів, одяг російських військових.

“Більшість фрагментів цієї уніформи – це танкістів. Переважно була знайдена у селі Количівка. Якраз ми бачимо танковий шолом. Переважно збирали на тих місцях, де горіли російські танки, БТРи”, – каже Максим Блакитний.

Експонати в музеї

ФОТО: Суспільне Чернігів

Експонати в музеї

Усі зібрані дані науковці будуть систематизувати і складатимуть літопис оборони Чернігова та бойових дій поблизу нього. Найбільш цікаві артефакти експонуватимуть у музеї.

Джерело: Суспільне Чернігів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь