Освітній аудит завітає в кожну ніжинську школу

Закінчився навчальний рік, розпочалися літні канікули. У Ніжині, нарешті, трохи вщухли пристрасті навколо ситуації по школі №4.

Під час останньої зустрічі Ніжинського міського голови Олександра Кодоли з батьками та активом школи, яка відбулася 2 червня, вирішено поставити питання на паузу – Олександр Михайлович звернувся до Управління освіти з проханням провести особисті перемовини: з кожним вчителем – щодо працевлаштування, з батьками кожної дитини – щодо переходу до інших учбових закладів. Міський голова, взявши на себе відповідальність, попросив погоджувальну раду тимчасово зняти це питання з порядку денного десятої сесії восьмого скликання Ніжинської міської ради.

Пізніше міський голова, спілкуючись з журналістами, розповів, ЯКИЙ ІСПИТ найближчим часом чекатиме всі ніжинські школи.

«Державна служба якості освіти України розпочала пілотний проект інституційних аудитів у закладах дошкільної, позашкільної та професійної освіти. У цьому півріччі проведено майже сто таких аудитів.

Оцінювання якості освітньої діяльності відбувається в закладах освіти за чотирма напрямами: освітнє середовище; система оцінювання учнів; педагогічна діяльність; управлінська діяльність. Наскільки мені відомо, планом проведення інституційних аудитів на 2021 рік охоплено заклади загальної середньої освіти 21-ї області. У Чернігівській області під перевірку підпадатимуть 11 шкіл.

У Ніжині таку перевірку вже пройшли дві школи – №1 та №2. Їм вказано на недоліки, які вони, думаю, з легкістю виправлять. А ось щодо деяких інших учбових закладів у нас виникають певні сумніви, чи зможуть вони пройти цей аудит. Адже це – дуже серйозний іспит.

Якщо якийсь із закладів освіти його не пройде, це буде ганьба для всього Ніжина та особисто для нас, місцевої влади. Підкреслюю: це стосується ВСІХ учбових закладів освіти Ніжина. Тому пониження ступеню школи №4, яке наразі пропонує Управління освіти Ніжинської міської ради, на даному етапі – це виважений вихід із ситуації. Справа у тому, що реорганізовані учбові заклади три наступних роки усувають від перевірок», – підкреслив Олександр Михайлович.

«На превеликий жаль, інституційний аудит, який запровадила Державна служба якості освіти України, дійсно подолають не всі учбові заклади м. Ніжина. Я би сказала, не всі будуть СПРОМОЖНІ його подолати, отже не дозволять їхні можливості, – зауважила начальник Управління освіти Ніжинської міської ради Валентина Градобик. – Ми як фахівці освітньої галузі це чудово розуміємо. Хочу відразу попередити своїх колег: вплинути на вердикт, винесений Державною службою якості освіти України, не зможе ніхто: ані місцева влада, ані Управління освіти. Повірте, ми бажаємо успіху всім учбовим закладам без винятку».

І кілька слів – навколо ситуації Ніжинської школи №4.

Управління освіти отримало інформаційну довідку щодо розрахунку обсягу освітньої субвенції на 2021 рік по Ніжинській територіальній громаді, яку розробило Міністерство освіти і науки України. Школа №4 посідає ОСТАННЮ сходинку у цьому списку.

«У цій довідці озвучено всі ті цифри, які я вже неодноразово називала на зустрічах з батьками учнів та педагогічним колективом школи №4: середня наповнюваність класів – 13,89 учня при загальній наповнюваності по Ніжину – 26,1; утримання одного учня в ЗОШ № 4 нині обходиться державі в 36 тисяч гривень, а субвенцію ми отримуємо з розрахунку 17 тисяч гривень на одного учня. Загалом освіта Ніжина отримала майже 122 млн. гривень державної субвенції, майже п’ять мільйонів на зарплатню вже не вистачає. Будемо просити ще. Але ж вічно цей процес тривати не може. Міністерство освіти усе рівно змусить нас, і не тільки нас, оптимізувати освітню мережу в місті. Це питання вже на часі», – наголосила Валентина Валентинівна.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь