За спалювання рослинних залишків штрафуватимуть на більші суми

З березня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», який значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної й техногенної безпеки.

Нині за випалювання стерні, луків, пасовищ тощо, а також рослинності, її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення передбачено накладення штрафів у розмірі:

— для громадян — від 3 060 до 6 120 грн;

— для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

— на громадян — від 6 120 до 12 240 грн;

— на посадових осіб — від 21 420 до 30 600.

Нагадуємо, що неконтрольоване випалювання сухої рослинності та її залишків несе велику загрозу довкіллю та шкодить здоров’ю людей.

При згоранні рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. Вони здатні викликати у людини захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції та навіть онкологічні захворювання.

Також під час випалювання знищується усе біологічне різноманіття — всі види рослин, тварин і мікроорганізмів. Зростає ймовірність виникнення масових пожеж, особливо лісових.

Отже, підпали сухостою, недбале поводження з вогнем — це злочин проти природи, і за нього передбачена адміністративна відповідальність.

Враховуючи масштабність шкоди, яку наносять пожежі, звертаємось до всіх мешканців громад з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні залишки.

nizhynrada.gov.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь