Бібліотекар Світлана Борщ: “Не було жодного дня, щоб ми нудьгували без відвідувачів”

 

 

 

 

До Всеукраїнського дня бібліотек

Світлана Борщ – бібліотекар Ніжинської центральної бібліотеки. Завжди усміхнена та привітна, Світлана погодилася на розмову з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, який традиційно відзначають 30 вересня.

-Я виросла серед книг, – згадує жінка. – Моя мама теж працювала бібліотекарем. Жили ми тоді в селі Хотіївка, що на Корюковщині. Виховувати нас, трьох маленьких дітей, – мене, мою сестру близнючку та братика – мамі допомогала бабуся, але впоратися з трьома вона не могла, тож у нас з сестрою дорога була одна – до мами на роботу.

Змалечку я приглядалася до яскравих книжок на поличках, а коли навчилася читати, то перечитала, мабуть, половину з тих книг… А було в маминій бібліотеці їх до 12 тисяч…

У Ніжинській Центральній бібліотеці Світлана працює майже 9 років.

Пригадайте свої враження про перший робочий день в Ніжині.

-Мені все здавалося таким знайомим, ніби я тут працювала роки, тож у робочий процес включилася одразу. Пам’ятаю, що це був лютий, і було дуже холодно, за вікном сипав сніг, а до нас йшли і йшли читачі, незважаючи на погоду.

І так щодня: я не пам’ятаю, щоб у нашій бібліотеці колись не було відвідувачів. Чи дощ, чи сніг, чи спека, а люди все одно йдуть !

Яка вікова категорія переважає?

-І молодь йде, і пенсіонери. Але, здебільшого, 30+. Молодь часто запитує літературу, якої у нас, на жаль, немає – сучасну фантастику або нову програмну літературу. Не так давно просили “Іллю Муромця” українською, а вона ж переважно видавалася російською. Підняли “на ноги” каталоги, знайшли.

Пенсіонери ж люблять переглядати газети та журнали. Або приходять, щоб ми подивилися їм прогноз погоди в інтернеті, чи зробили якусь роздруківку.

За роки роботи які цікаві випадки можете пригадати?

-Щодня трапляється щось цікаве. У бібліотеці, коли нікого немає, господарює чорний бібліотекар. Хто це – ніхто не вдумується, але саме його рук справа, коли в повній тиші з полиці падає книга. Або вони “самі” плутаються на поличках. Звісно, це жарт.

Нещодавно до нас прийшла 9-класниця з проханням видати їй книгу “Триголовий”. Ми розводили руками, а дівчинка запевнювала, що це твір українського автора, який вимагає вивчення за шкільною програмою. І тоді мені спало на думку, що дитина просто не розчула назву. Так і є – “Тигролови”…

У кожного з нас давно є свій улюблений читач. А у читача – бібліотекар.

Часто ходить жіночка, яка зве лише мою колегу Оксану. Обслуговування іншого бібліотекаря не приймає.

Чи траплялися конфліктні ситуації на роботі?

-Так. Іноді приходять і вимагають якусь книгу. По каталогу вона в нас є, а на місці – немає, а людині саме ця література конче потрібна. І, якщо вже бачимо, що конфлікту не уникнути (і якщо матеріал невеликий), то роздруковуємо і віддаємо.

-Знаєте, – ділиться Світлана, – багато хто приходить до нас зовсім не за книгами. А за живим спілкуванням. Книга – то лише привід. Поки людина чекає літературу чи роздруківку, то стільки про своє життя встигає розказати… Виговориться, і йде. А ми слухаємо, хоч це і не входить до професійних обов’язків бібліотекаря. Але ми всі, насамперед, люди… Сподіваємось, уже від того, що людину хтось почув, їй стає легше.

Охарактеризуйте вашу бібліотеку трьома прикметниками: яка вона ?

-Світла, весела, дружня.

Існує таке твердження, що у бібліотеці має панувати тиша. А у нас так ніколи не було! Тут завжди гамірно і весело. А нині у нашому залі проходять заняття “Співдія. Діти”, а там, де діти, ніколи не буває тихо.

Чи багато в центральній бібліотеці було російської літератури?

-Багато. Уже близько 5 тисяч російськомовних книг ми відклали на списання. Але це довгий процес, це ж не просто взяти книгу з полиці і відкласти, кожне видання треба перевірити, переоцінити. Зараз ми російську літературу, звісно, не видаємо. Та її і не запитують.

Наприкінці розмови пані Світлана говорить:

“Хотілося б, щоб до нас частіше приходили читачі! І не лише за книжками. Будемо раді бачити кожного, знайдемо спільну мову, вислухаємо! Щоб ніхто не почувався самотнім…”.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь