У ніжинській школі відбувається культурний взаємообмін

 

 

 

 

З 28 листопада 5 грудня у Ніжинській ЗОШ І-ІІІ ст. №7 діє виставка “Український єврейський сімейний альбом”, створена в результаті дослідницької діяльності Інституту Centropa та організації Trans.History.
Інститут Centropa – це інститут вивчення історії єврейського народу зі штаб-квартирою у Відні, який використовує новітні технології та цифрові розповіді, щоб залучити студентів та учнів 21 століття до вивчення історії 20-го століття і встановити зв’язок один з одним.
Разом з офіційними партнерами в Україні та Молдові організація Trans.History ставить за мету поєднати історії різних народів, зокрема з проблематикою єврейського минулого, адже саме культурний взаємообмін є необхідною умовою для розвитку демократичних цінностей. Через транснаціональний підхід програм, які реалізує Інститут, формується критичне мислення, навички роботи з документами, збалансовується культура пам’яті.
Виставка “Український єврейський сімейний альбом” подорожує школами та бібліотеками України. Основа експозиції – сімейні фотографії та розповіді з архівів інтерв’ю євреїв, які пережили Голокост. Ця унікальна виставка складається з 16 панелей та розділена на дві частини: фотографії, історії з “буденного” життя (фотографії з відпусток, шкіл і робочих місць) та містить ще розділ під назвою “В темні часи”.
Нарешті експозиція представлена в Ніжинській ЗОШ І-ІІІ ст. №7. Крім учнів та вчителів, усі охочі змогли відвідати виставку для ознайомлення з біографіями людей та їх світлинами. За кожною фотографією, за кожним інтерв’ю – людські долі, людське життя. Ці історії не можуть залишити байдужим нікого, бо не тільки розкривають факти трагічних подій минулого століття, а розповідають про буденні речі звичайного мирного життя. Від історії глобальної до історії особистості, мультикультурність та поліетнічність, єдність у протистоянні ворогу – саме такі слова можна підібрати після ознайомлення з виставкою.
Дякую за надану можливість долучитися до альтернативи вивчення історії єврейства в Україні Інституту Centropa, організації Trans.History та своїм колегам, вихованцям, які допомагали реалізувати задумане.

Н.Сипливець, вчитель історії
Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. №7
ФОТО ТЕТЯНИ МАРЧЕНКО

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь