105-річниця бою під Крутами. Фото

 

 

 

 

Відзначення 105-річниці бою під Крутами, що став символом самопожертви та героїзму українців у боротьбі за незалежність, цьогоріч було своєрідним із відомих всім причин – ведення бойових дій на Україні. Отож 29 січня біля Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут не було високопоставлених столичних гостей з їхніми промовистими виступами, не було параду ліцеїстів із салютом. Так само, як і різноманіття стягів всіляких політичних партій України. Не куштували присутні  й славнозвісного козацького кулішу.

Та все ж дань патріотам України, полеглих за рідну землю, нащадками була віддана. Хоча сам захід був короткочасний та й розпочався він у незвичний для учасників час – на годину раніше, ніж завжди. 

Повідомляє Нежатин.

Серед відомих нам людей на святкуванні знаменної дати були – народний депутат України Анатолій Гунько, губернатор Чернігівської області Вячеслав Чаус, голова Ніжинської ВРА Григорій Ковтун.

Після офіційної частини учасники заходу поклали квіти до славнозвісної шинелі, що у підніжжя Меморіалу, а за тим  відвідали експозиції музею, поповненого експонатами сучасних подій.  До речі, перший пам’ятний знак у вигляді березового хреста на даній території був встановлений у 1991 році представниками Сумщини, Чернігівщини, Київщини та Галичини. Згодом нагорнули курган, встановили вже металевий хрест та дві пам’ятні дошки з написом «Тут Україна береже вічний сон своїх синів, що загинули героїчною смертю у боротьбі за її волю». До 80-річчя бою під Крутами додали ще 27 табличок, а у серпні 2006-го урочисто відкрили монумент у вигляді колони (автор – скульптор Анатолій Гайдамака).

Сам Меморіал на даний час складається з семи вагонів та платформи з гарматою. Такий собі саморобний бронепотяг українських оборонців. Найдавніший із вагонів  – 1905 року випуску –  не один раз ремонтований. Оригінальним залишилося лише його шасі. Музей знаходиться у чотирьох вагонах, ще два (кухня та майстерня) – службові, є і вагон охорони. Головний вагон – штабний, де розміщена ще й виставка присвячена учасникам АТО. До Дня Збройних Сил України виставка поповнилася експонатами сучасних подій –  речами та одягом рашистів, котрі зазіхнули на чужу землю та і знайшли у ній безславний кінець.

Олександр Василенко, фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь