На Чернігівщині 34% випускників 9 класів планують здобувати одночасно повну загальну середню освіту та професію

 

 

 

 

На Чернігівщині у 2023 році 8 900 випускників 9 класів, з них (за попереднім моніторингом) 34% планують залишити свої навчальні заклади і здобувати одночасно повну загальну середню освіту та професію.

Про це в програмі “Праймвечір. Акценти” на Українському радіо “Чернігівська хвиля” розповіла заступниця начальника, начальниця відділу загальної середньої та корекційної освіти управління освіти та науки Чернігівської ОДА Олена Соронович.

Олена Соронович

Яскравої тенденції на зменшення кількості 10 класів загалом по області не спостерігається. Проте ми знаємо, що у Чернігові чотири школи, які набирають цьогоріч 10 класи.

Така тенденція є і у місті Ніжині: за попередньою інформацією – дві школи. Адже відповідно до Закону про загальну середню освіту до 1 вересня 2024 року ми маємо уже затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв. Тому Чернігів перший почав цю роботу і поступово виконує свій план відповідно до чинного законодавства.

У інших громад ще є час, щоб вивчити це питання, обговорити з батьківською громадою і прийняти рішення в межах норм законодавства і виключно в інтересах дітей.

Яка альтернатива 10 класам

Понад 500 випускників 9 класів області скористалися можливістю вступити до ліцеїв обласного підпорядкування (Чернігівський обласний науковий ліцей, Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, Ніжинський обласний педагогічний ліцей). 340 з них, за результатами вступних іспитів, будуть зараховані до цих навчальних закладів.

Відповідно до бюджетного кодексу в закладах обласного підпорядкування не може бути більше 30% учнів тієї території, на якій розташовані заклади (у нашому випадку не більше 30% учнів міст Чернігова і Ніжина відповідно), решта – це діти з області, а, як показує практика, і інших регіонів України.

Окрім того, альтернативою 10 класам в області є заклади профтехосвіти та фахової передвищої освіти.

Скільки дітей має бути у 10 класі, щоб він був сформований

У законодавстві прописана норма, що клас має бути не менше п’яти учнів. Але на час воєнного стану в Закон про повну загальну середню освіту внесені зміни і ця норма виключена.

Як розповіла заступниця начальника управління освіти Чернігівської міської ради Олена Горна, у Чернігові цьогоріч 2 547 випускників 9 класів. У 2022/23 навчальному році, 9 класів у місті було 89. На наступний навчальний рік (опираючись на попередні опитування) планували набрати 41 профільний 10 клас. На сьогодні сформовано 37 таких класів.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь