Навіщо комусь ваша сторінка у Facebook?

 

 

 

 

«Можливо, хочете здати в оренду фейсбук?». Ви можете отримати таку пропозицію в мессенджер, побачити її на сайтах оголошень або як рекламу у соцмережі. Пропонують від сотні до кількох тисяч гривень за тиждень. Розбираємось, як працює схема і чому, здаючи свою сторінку, ви можете стати співучасником злочину.

Що таке оренда сторінки

Оренда означає, що ви передаєте іншій людині логін та пароль від свого акаунту. Фактично хтось отримує доступ до всієї вашої інформації: повідомлення, пости, коментарі, телефон, контакти тощо. До всіх сайтів, де ви реєструвалися за допомогою фейсбуку. Якщо користуєтеся рекламним кабінетом, – то й до «прив’язаної» банківської картки.

Навіщо орендують сторінки соцмереж

Про особливості віртуальної оренди «Деснянці» розповів діджитал-спеціаліст Герман Сєвальнєв.

Орендувати можуть як рекламний кабінет фейсбуку, так і сторінку повністю. І мета таких оренд різна.



Для реклами

Рекламні кабінети орендують переважно для того, аби просувати «заборонені» товари.

Наприклад, можуть рекламувати онлайн-казино, ставки на спорт, цигарки, «ліки» для підвищення потенції, БАДи, наркотичні речовини, мікрокредити, фінансові піраміди тощо. Для політичної реклами його використовують рідше. Немає потреби. Адже фейсбук не дуже «турбується» про її якість.

Рекламу в соцмережі перевіряє бот – програма, що діє за встановленим алгоритмом. Якщо робот «засумнівався», долю повідомлення вирішує менеджер.

Чим довше існує сторінка, тим більше фейсбук довіряє їй. Якщо ж акаунт новий, то й рекламу з нього спочатку перевірятиме людина. Тому ймовірність бану через порушення набагато вища.

Коли фейсбук виявить «злісні» порушення реклами, то кабінет заблокують. Крім того, під загрозу потрапляють усі рекламні компанії, з якими працює людина (актуально для SMM-маркетологів).

Найбільш жорсткий варіант – сторінку видаляють. Таке можливо, якщо фейсбук виявить відверто незаконну рекламу: наркотики, фальшиві гроші тощо.

Для пропаганди

Повністю сторінку орендують, коли хочуть зробити з неї бота. Тобто, від вашого імені будуть публікувати фейкові новини, коментувати чужі пости тощо.

Справа в тім, що користувачі соціальних мереж уже вміють розрізняти, жива людина коментує пост чи бот. У бота немає «історії»: особистих фото, зв’язків з іншими людьми, а сама сторінка – «звалище» посилань.

Тому політтехнологи, провокатори, спецслужби ворожих країн можуть використовувати більш хитрий спосіб – оренду акаунтів реальних людей. Від їхнього імені й роблять потрібні інформаційні вливання.

P.S. Зазвичай сторінку у фейсбуці просять в оренду не для добрих цілей. Ви можете стати співучасником злочину, ненароком рекламуючи послуги й товари, які шкодять здоров’ю, а то й життю людини. До того ж ви не знатимете, яку політичну, релігійну чи громадянську ідеологію пропагуватиме від вашого імені новий «власник» сторінки.

Наталія Найдюк, «Деснянка» №19 (806) від 14 травня 2020

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь