Священник з Ніжинщини на богослужіння добирався на човні

 

 

 

 

Суходолом це не так уже й далеко — близько 40 км. Та коли Сейм розливаєть­ся, машиною можна до­братися хіба щодо Осічі (село за 26 км від Бахма­ча), потім доводиться пе­ресідати на човен. Так бу­ло й цьогорічного Вели­кодня. Настоятель Батуринського Свято-Покровського храму Православ­ної церкви України отець Роман (Кривко) навіть сам сідав на весла, щоб швид­ше добратися до коропських вірян — тих, які ви­явили бажання прийти на святкове богослужіння до храму Православної церк­ви України (ПЦУ).

У Коропі немає ні такого священника, ні такого хра­му. Два існуючі — Вознесенський та Успенський — “московські” (Української православної церкви).

Тож на великодню службу прихильники ПЦУ збиралися на руїнах збудованої ще в XVII столітті Іллінської церкви. Вона була спору­джена як оборонна ве­жа (товщина стін — до двох метрів), а в XVIII столітті перебудова­на у храм. Близько 20 років тому церкву пе­редали Київському патріархату. Її почали реставрувати за дер­жавні кошти, та спра­ви до кінця не довели.

Тому віряни вирі­шили заснувати в Ко­ропі парафію ПЦУ. Їм довелося починати з нуля — з установчих зборів щодо її створення і по­дальшої реєстрації. Збори від­булися 7 травня.

Щоб створити релігійну гро­маду, згідно зі ст. 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», достатньо згоди десяти громадян, які досягли 18-річного віку (потім вони мають подати заяву і статут на реєстрацію у відповідні держав­ні адміністрації). Коропчан, які були за ство­рення парафії ПЦУ, на збори прийшло в ра­зи більше.

– Якщо точно – 80. Це підтверджується їхніми підписами про надання згоди на об­робку персональних даних, — зазначає один із членів ініціативної групи зі скликання збо­рів Анатолій Мілюков. — Завітало також ба­гато прихожан московського патріархату на чолі з їхніми батюшками. Яка була їхня мета – не відомо («щоб висловити свою релігійну позицію» — знаходжу пояснення на сайті Ні­жинської єпархії УПЦ. – Авт.).

Одне можна сказати: захід пройшов відносно спокійно — завдя­ки працівникам право­охоронних органів і вій­ськовим, які прийшли захистити вибір свідо­мих українців.

На думку деяких вірян, скандал на збо­рах міг розгорітися че­рез дискусію з приво­ду того, чи підпорядко­вана УПЦ московському патріархату (прихильники ПЦУ це стверджу­ють, прихильники УПЦ заперечують). Але до цього, слава богу, не дійшло.

Майже відразу після цих зборів громада Коропської Свято-Успенської церкви провела свої, де було вирішено не переходити до ПЦУ а залишитися в УПЦ.

Отже процес становлення в селищі релі­гійної громади ПЦУ розпочато. Роман Кривко запевнив, що й надалі їздитиме на бого­служіння в Короп.

Джерело: газета “Гарт” від 01.06.2023, Марія ІСАЧЕНКО, смт Короп, фото Анатолія Мілюкова

gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь