Звільнення на паузу: зустріч депутатів з медиками невдоволеними політикою керівництва

 

 

 

 

22 червня у стінах КНП “Ніжинська центральна міська лікарня ім. Миколи Галицького” пройшла виїзна депутатська комісія. Мета якої – з’ясувати об’єктивні причини рішення головного лікаря Ольги Швець щодо звільнення більш ніж 80 працівників лікарні.

Повідомляє “Нежатин

Першим слово взяв депутат Ніжинської міської ради Сергій Охонько, який став на захист медиків і нагадав, скільки було віддано сил та часу, щоб об’єднати району та міську лікарню за для однієї мети – збільшити й покращити надання послуг не тільки ніжинцям, а й всьому укрупненому району.

Це планували зробити завдяки збільшенню кількості обладнання, приміщень і найголовніше посиленню штату. Адже саме медики наповнюють бюджет лікарі, без них навіть найсучасніше обладнання безсильне.

«Політика повинна йти на збільшення надання послуг, отримання додаткових пакетів НСЗУ,  а не на зменшення кадрового фахового штату лікарні. Ми всі розуміємо складність фінансової ситуації, але огульно звільняти сотню працівників це не вірний шлях. 

Ви помилитесь у своїх планах, розвернетесь і поїдете, а ніжинцям потім знову відбудовувати систему і просити лікарів повернутися. Ми 15 років збирали колектив, надавали квартири молодим медикам… а тепер …

Тож треба, по-перше, дійти компромісу й почути людей. Провести збори трудового колективу і спільно розв‘язати проблему, а не ультиматуми виставляти. По-друге, віднайти шляхи по наповнюванню бюджету лікарні.

Виходів багато, треба просто їх шукати, а не йти простим шляхом звільнення.»

Таку ж думку висловив депутат міської ради Костянтин Смалій, зокрема, він нагадав, що під час довготривалої боротьби за приєднання районної лікарні до міської, представники влади обіцяли уникнути скорочення, й навіть навпаки розширити штат медустанови. 

Зі свого боку, генеральний директор Ніжинська ЦМЛ Ольга Швець повідомила, що проводила трудові збори колективу, де запропонувала два варіанти: оптимізувати всі витрати провівши скорочення або повернутись на рівень заробітних плат 2021 року та зберегти персонал у повному складі. Працівники другий варіант не підтримали:

У 2021 році указом Президента було визначено розмір заробітної плати медичного персоналу в розмірі 20 тис. грн для лікаря та 13,5 тис. грн для середнього медперсоналу.

Але постанова №28 від січня цього року визначає, якщо витрати на заробітну плату становлять більше, ніж 80 % від доходів, можна повернутись на рівень зарплат 2021 року, що практично в половину менше: зарплата лікаря від 10 тис. грн, медичної сестри на рівні мінімальної зарплати.“

На що голова профільної комісії Світлана Кірсанова зауважила, що про плани розвитку, а тим паче скорочення, ні вона, ні комісія жодного разу не була проінформована.

У відповідь керівниця лікарні сказала, що не зобов’язана перед ними доповідати. 

Депутат міської ради, начальник управління освіти Валентина Градобик зазначила, що окрім таких радикальних методів можна розглянути й інші шляхи розв‘язання проблеми як, наприклад, перехід на 0,75 ставки; відпустка «на свій рахунок» або інші умови задля економії коштів та збереження колективу.

А також попросила штатний розпис і розрахунки фінансових втрат, на що їй у розписі було відмовлено, а цифри озвучені лише приблизні.

Правильним рішенням буде поставити оптимізацію на паузу, щоб зібрати профільну депутатську комісію та детально, маючи конкретні цифри, обговорити економічний стан закладу та знайти шляхи фінансування лікарні.” – запропонував депутат міської ради, директор КП “СЄЗ” Владислав Корман.

Секретар міської ради Юрій Хоменко теж наполягав на знаходженні компромісу, як і депутати: Валерій Гавриленко, Олена Нікітенко, Світлана Алєксєєнко, Олег Баранков, Лариса Чернишева, Олександр Безпалий.

Депутатський корпус попросив адміністрацію лікарні до наступної зустрічі, яка відбудеться у четверг, 29 червня, підготувати більш вичерпну інформацію про стан справ закладу. Вони припустили, що можливо є обладнання на яке варто виділити кошти та суттєво покращити економічний стан медустанови, шляхом заключення договору з НСЗУ.

Медичні працівники зі свого боку запевнили, що готові йти на компроміс задля мінімалізації скорочень.

Дарина Кузнєцова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь