CEO Газтрон про важливість партнерства Польщі та України на ринку скрапленого газу

Голова Газтрон Владислав Колодяжний: Україна та Польща можуть стати незалежними від російського газу 

У травні 2023 року Кабмін України заборонив імпорт скрапленого газу з росії, що стало початком на шляху до енергетичної незалежності нашої держави від країни-агресора. Наступний крок – абсолютна відмова від російського палива, включно з блендами. Комітет з питань енергетики ВР вже надіслав звернення до парламенту Польщі, у якому запропонував спільними зусиллями блокувати виготовлений у рф LPG. Чому співпраця двох країн важлива та як це вплине на енергетичний сектор України, розповів голова компанії Газтрон Владислав Колодяжний.

Як Польща може допомогти у диверсифікації рингу газу в Україні

«Заборона імпорту газу з рф і звернення профільного комітету ВР можуть стати потужним сигналом для наших польських союзників, особливо на тлі майбутніх виборів до Парламенту Польщі», — коментує CEO Газтрон.

Співпраця із Заходом, на його думку, не тільки посилить тиск на росію через санкції, а й допоможе Україні диверсифікувати власний ринок скрапленого газу. У цьому плані Польща є для нас таким самим важливим регіоном, як і Чорне море. Ця країна історично стала головним сухопутним коридором, яким скраплений газ потрапляє з рф до Європи (транспортування морем відбувається в обхід). Польща змогла стати головним хабом для транзиту палива завдяки добре розвинутій інфраструктурі. Владислав Колодяжний виділяє наявність кількох типів залізничних колій (1435 мм і 1520 мм), а також велику кількість потужностей для зберігання та перевалки LPG, які зосереджено здебільшого на кордоні з Україною, рф і рб. Крім того, зараз ця країна вважається найбільшим постачальником газу в Україну. За даними митної статистики, у 2023 році було імпортовано приблизно 75% від загального об’єму (47% — напряму, 28% — через країни Балтії).

На користь україно-польської колаборації вказує ще й те, що газові ринки країн досить близькі, наголошує керівник Газтрон. Загальні риси можна побачити у різних факторах:

  • об’єм постачання – до початку вторгнення рф в Україну наш ринок LPG складав приблизно 2 млн тонн, тоді як у Польщі цей показник досягав 2,4 млн тонн;
  • проблеми ринку – в енергетичному секторі Польщі також спостерігаються домінування російського газу та ціновий демпінг, який зменшує вплив санкцій;
  • структура споживання – скраплений газ використовується переважно як паливо для авто (95% в Україні та 75% у Польщі), а на другому місці стоять комунальні та промислові потреби (5% і 25% відповідно);
  • розвиток — як і в нашій країні, у Польщі транспортування енергоресурсів водним шляхом вважається перспективним напрямом, а тому стоїть у пріоритеті (відкрито вже 4 термінали для прийому LPG, а обсяги постачання морськими маршрутами у 2022 році зросли).

Що потрібно для ефективного партнерства в енергетичному секторі

«З огляду на географічні, логістичні, економічні, політичні та історичні чинники, інтеграція України та Польщі неминуча. Цей процес вже почався у 2022 році», — каже CEO Газтрон Владислав Колодяжний. Щоб таке партнерство стало успішним, потрібно створити умови, завдяки яким обидві держави зможуть розвиватися пліч-о-пліч:

  1. Налагодити співпрацю митних органів: діджиталізувати їхні робочі процеси та створити швидку й прозору систему перевірки сертифікатів, митної вартості тощо.
  2. Сумісно впроваджувати санкції проти російського скрапленого газу (такі міри досі не впроваджено).
  3. Почати співпрацю з гравцями польського ринку LPG, які зацікавлені у тому, щоб домінування росії в енергетичній галузі закінчилося, а також витіснити тих імпортерів, які продовжують спонсорувати війну.
  4. Створити стимули для розвитку логістичної інфраструктури для імпорту з країн Євросоюзу та США.
  5. Впровадити європейські стандарти якості газу, митні навантаження та розвиток промислового та комунального споживання. 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь