Декламував гімн сімома мовами та одночасно рахував: 13-річний чернігівець встановив рекорд України

 

 

 

 

Чернігівець Ярослав Івашко встановив Національний рекорд України — за 50 секунд виконав усний рахунок 100 математичних дій з трьохзначними числами. Він декламував гімн сімома мовами та одночасно рахував.

Ярослав Івашко декламував гімн України такими мовами: українською, польською, англійською, німецькою, іспанською, французькою та італійською. Одночасно з цим додавав та віднімав. Це вправи з ментальної арифметики. Числа з’являлися на екрані на пів секунди.

Займатися ментальною арифметикою Ярослав розпочав у сім років.”Протягом шести років, щодня я заходив на платформу. Я тут рахував ці приклади. Спочатку мене навіть не цікавило це, я трохи не розумів навіщо це. А мої батьки казали, тобі це сподобається. І зараз я розумію, чому”.

Свою першу перемогу він здобув на Чемпіонаті Чернігова, а далі переміг на Всеукраїнському та Всесвітньому рівнях.

“У 2020 році я посів перше місце у групі “Анзан” серед старших в Україні. У 2020-2021 роках також були олімпіади Всесвітнього масштабу в онлайн форматі. У 2021-му я посів третє місце у “Анзан” серед усього світу, серед 27 країн”, — говорить Ярослав.

За словами тренерки із ментальної арифметики Тетяни Ларіної, методика розвиває і тренує дві півкулі мозку. Це уява та логічне мислення, що сприяє інтелектуальному розвитку. Вона пояснює, навчання починається з простих дій, коли учні вивчають спеціальну рахівницю “Абакус”.

“Вивчають цифри та числа і запам’ятовують. Потім другий етап — вони переносять її в уяву. Рухи руками допомагають виконувати дії в уяві”, — розповіла Тетяна Ларіна.

Мати рекордсмена Катерина Івашко розповідає: ментальна арифметика допомогла Ярославу у багатьох сферах, зокрема, у вивченні іноземних мов.

“В його неповні 14 років в нього вже є баскетбол, театральні гуртки, курси англійської, яку він почав вивчати з чотирьох років, ледве навчившись говорити. Є курси німецької, іспанської, народні та сучасні танці. Наразі він серйозно вивчає три мови. І додатково намагається виконувати якісь вправи”.

Тепер Ярослав хоче взяти невелику паузу та відпочити. Каже, останні місяці напружено тренувався, але попереду має більші цілі, наприклад, стати політиком.

джерело: Суспільне Новини

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь