Як можна прослідкувати використання бюджетних коштів?

 

 

 

 

Бачити як і куди використовують бюджетні кошти органи місцевого самоврядування, державні адміністрації, бюджетні установи, комунальні підприємства та аналізувати всі фінансові документи може стати набагато легше та без зайвих запитів.

Після формування відкритих електронних реєстрів, знайти інформацію про бюджет органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, бюджетних установ, про заплановані ними та виконані роботи, про витрачені кошти, стало набагато простіше. Проте людині, що не працює постійно з базами даних та документообігом, важко орієнтуватися у цій інформації. Тому дуже актуальним сьогодні є візуалізація даних, у вигляді інтерактивних карт, інфографіки, систематизованих даних., повідомляється на Офіційному сайті ніжинської міської ради.

Центр «Ейдос» розробив зручну і зрозумілу для використання БЕЗКОШТОВНУ систему візуалізації “Відкритий бюджет”. Завдяки якому на сайті будь-якого закладу чи ОМС може з’явитись вкладка з відповідною наочною інформацією та можливістю побачитияк, куди і скільки витрачають коштів органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства, бюджетні установи. Де, хто, за скільки робили або будуть робити ремонтні роботи.

Розуміючи актуальність даного питання представники Чернігівської обласної громадської організації “Центр політичних студій та аналітики” звертались до декількох місцевих рад Чернігівської області, зокрема і до Чернігівської міської ради, з питанням впровадити на сайті міської ради інтерактивну карту робіт, які фінансуються з Чернігівського міського бюджету. Раніше з аналогічним питанням до Чернігівської міської ради звертався депутат Чернігівської міської ради Тимошенко Олександр. Його депутатський запит було підтримано іншими депутатами на сесії, але Олександр отримав у відповідь “відписку”.  Наші неодноразові звернення та зустрічі з заступником мера Ломако О.А. щодо впровадження інтерактивної карти також не дали ніякого результату.

Відповідь, яку надала міська рада, про необхідність збільшення кількості працівників майже в два рази, про конфіденційність – “фантастична”, бо “Титульні списки на проведення капітального та поточного ремонту, будівництва, реконструкції та благоустрою” обов’язково створюються згідно постанови Кабінету міністрів України№ 835 від 21 жовтня 2015 р. та повинні оприлюднюватися на сайті в форматі відкритих даних.  На виконання тієї ж постанови обов’язковою для ОМС в частині оприлюднення є:

–        “Інформація про використання публічних коштів під час будівництва, ремонту та реконструкції об’єктів дорожньої інфраструктури та хід виконання проектів”

–        “Бази даних щодо ремонту доріг: точне зазначення ділянки відремонтованої дороги (від кілометра до кілометра), ширина та довжина дороги, довжина ділянки, товщина дорожнього покриття, матеріали, види робіт, вартість робіт, гарантійний строк, виконавці робіт”.

За допомогою одного з програмних модулів центру Ейдос все це можна побачити на інтерактивній мапі. Лише додав до існуючих титульних списків декілька стовпчиків і завантажив їх на сайт, ми б мали і виконану частину постанови, щодо використання публічних коштів на будівництво, реконструкції та ремонти. І громадськість могла бачити на карті що робить міська рада Чернігова. Але як бачимо хтось не зацікавлений в оприлюдненні цієї інформації. Хто і чому?

Візуалізація з модулю “Карта ремонтів” для м.Дніпро

Модуль “Карта ремонтів” – інтерактивну карту, впровадили такі міста України, як Дніпро, Львів, набагато більші міста за Чернігів, Миколаїв, Луцьк, Ужгород, Суми, Херсон, Запоріжжя, Вінниця та інші. В Чернігівській області, на даний час, модулем зацікавились і почали впроваджувати Обласна державна адміністрація, Ніжинська міська рада, Деснянська районна у місті Чернігові рада та Парафіївська селищна рада.

Ніжинська міська рада має свою мапу ремонтів, але зацікавилась і модулем розробленим Центром “Ейдос”, бо він має більше можливостей. Цей модуль агрегує інформацію з декількох сайтів відкритих даних:

–        e-data – єдиний веб портал використання публічних коштів;

–        Prozorro – система публічних закупівель,

–        Opendatabot – сервіс моніторингу реєстраційних даних

–        Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб;

–        Єдиний державний реєстр судових рішень.

–        Clarity Project — це база даних тендерів Prozorro та система аналітики для неї

Не тільки “Карта ремонтів” буде впроваджена в Ніжині, а також Модуль “Комунальні підприємства”, який надає можливість наглядно побачити фінансові показники комунальних підприємств за декілька років. Фінансові звіти з великими об’ємами даних зрозуміло виглядають на графіках, бачимо де йде зростання, а де занепад.

Візуалізація з модулю “Комунальні підприємства”

Міській голова Ніжинської міської ради Лінник Анатолій зазначив, що відкритий до новацій, прозорого та відкритого спілкування з громадою. На підтримку своїх слів Анатолій Валерійович підписав меморандум про співпрацю та використання модулів візуалізації Центру Ейдос.

Меморандум про співпрацю між Ніжинською міською радою та Центром “Ейдос”

Вже  зараз  на сайті Ніжинської міської ради можна побачити модуль “Портал публічних коштів”, який у зручному вигляді відображає всі кошти виконавчого комітету.

В майбутньому планується показувати ВСІ КОШТИ, які витрачають Комунальні підприємства, навіть ті що отримують за рахунок господарської діяльності. Спільними зусиллями Ніжинської міської ради, Центру “Ейдос” та ЧОГО “Центр політичних студій та аналітики” знайшли технічну можливість реалізації даного питання. Сподіваємось, що зовсім скоро, громадськість побачить багато інноваційних впроваджень візуалізації бюджетних процесів Ніжинської міської ради та комунальних підприємств.

Модуль “Комунальні підприємства” також обіцяють запустити на сайті Чернігівської міської ради, про це розповів заступник Чернігівського міського голови  Олександр Ломако.

Модуль “Портал публічних коштів” у Чернігові та області розміщено на наступних сайтах:

–        Чернігівській обласний педагогічний ліцей;

–        Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г,Шевченко;

–        Чернігівський обласний кардіологічний диспансер;

–        Чернігівська центральна районна лікарня;

–        Деснянська районна у місті Чернігові рада.

Даний модуль також впроваджений на сайті Міністерства інфраструктури України

Модулі “Комунальні підприємства”  та “Портал публічних коштів” зацікавили Управління комунального майна Чернігівської обласної ради своєю наглядністю та зрозумілістю. На сайті Управління комунального майна ці модулі з’являться вже в жовтні. Начальник управління Бунін Андрій Юрійович зауважив: ”Візуалізація робить простим для сприйняття складні фінансові процеси. Впровадження даних модулів дуже актуально зараз, тому що дуже багато запитів саме на цю інформацію. А цей модуль допоможе не витрачати багато часу на вивчення фінансової документації підприємств. Розміщення таких наглядних звітів на сайті, відразу покаже як нам, так і громадянам стан підприємств. Сподіваюсь громадські організації та громадяни будуть користуватись цим модулем, і не завантажувати управління запитами по цій інформації ”

Як бачимо, візуалізація складних фінансових процесів робить дуже простим і зрозумілим все що відбувається у областях, містах, селищах. Однак одні з задоволення сприймають новації прозорого управління, а інші поки не хочуть. Сподіваємось, що найближчим часом, ми  побачимо модулі “Відкритого бюджету” на багатьох сайтах органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, бюджетних установ міст Чернігівської області та обласного центру.

*Матеріал створений в рамках реалізації проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь