Ви впевнені, що інсульт не прийде по вас?

 

 

 

 

Найбільш поширені наслідки інсульту — інвалідність, старече слабоумство і смерть.

Поки ви читатимете ці рядки, хтось назавжди втратить можливість читати, розмовляти і ходити, хоча ще вчора ніщо не віщувало біди.

Щороку 29 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній день боротьби із інсультом (World Stroke Day), який був встановлений Всесвітньою організацією боротьби із інсультом (World Stroke Organization, WSO) у 2006 році. Тема цієї дати — заклик до активних дій проти цієї хвороби.

Читайте також: Як не померти від інсульту або інфаркту

В Україні смертність внаслідок інсульту в 2-3 рази вища, ніж у розвинених країнах: щороку у нас помирають до 110 тисяч людей. Ті, хто не помер, залишаються безпорадними інвалідами, а це аж до 40% від загальної кількості тих, хто його переніс. 20% втрачають можливість ходити і лише 8% мають змогу повернутися до своєї попередньої роботи (і то — лише після дуже тривалої і важкої реабілітації).

Інсульт — стан, за якого через закупорку артерії або крововилив внаслідок розриву стінки судини припиняється надходження крові у головний мозок, в результаті чого ушкоджуються чи гинуть його нервові клітини. Це миттєве порушення мозкового кровообігу з одночасним ушкодженням тканин мозку і розладом його функцій.

Ще донедавна основним “інсультним” віком вважався 55-60 років, але інсульт дуже “помолодшав” — вже третина випадків припадає на 30-40-річних.

ХТО РИЗИКУЄ ОТРИМАТИ ІНСУЛЬТ?

Можливо, хтось впізнає себе.

В першу чергу ті, у кого:

-високий тиск крові (рівний або вищий 140/90 мм.рт.ст.).
-рівень глюкози в плазмі натще понад 6,1 млмоль/л або вже є цукровий діабет.
-є дисліпідемія, тобто порушення холестеринового обміну (відхилення від норми хоча б одного показника).
-ожиріння (ІМТ=30кг/м2).
-об’єм талії занадто великий: в жінок перевищує 88 см, а у чоловіків — 102 см.
-мінімальна фізична активність.
-нездорове харчування (з надмірною кількістю солі, солодощів, транс-жирів та насичених жирів).
-куріння та зловживання алкоголем.

В Україні смертність внаслідок інсульту в 2-3 рази вища, ніж у розвинених країнах: щороку у нас помирають до 110 тисяч людей.

ОЗНАКИ ІНСУЛЬТУ

Варто знати хоча б найпростіші ознаки інсульту, особливо, якщо ви — у групі ризику. Подальшу долю хворого визначить те, чи буде розпочате необхідне лікування у перші кілька годин.

Отже, ознаки інсульту:

-слабкість, оніміння в руці або нозі, оніміння губ або половини обличчя;
-порушення зору або двоїння в очах;
-незв’язана мова;
-втрата рівноваги, запаморочення;
-дезорієнтація в просторі та часі.

ЩО РОБИТИ І КУДИ БІГТИ?

Уникайте самі та не давайте своїм близьким їсти все те, що перероблене (солодкі води, солодкі компоти, торти і всю іншу випічку, ковбаси, шинки, смажену їжу). Особливо шкідливою є комбінація жирного та солодкого (тістечка з кремом і т.п.).
Їжте просте та природнє, менше соліть.
Киньте, нарешті, курити і алкоголити: немає “безпечних” сигарет і “корисної” дози алкоголю.
Йдіть/біжіть в парк і ходіть всюди скільки можете. В офісі забудьте за ліфт. Рухайтеся з ранку і до вечора. Відмовка “я не маю часу” відкриває шлях не лише для інсульту, але і його супутників — атеросклерозу, діабету 2 типу, Альцгеймеру.
Не нервуйтеся. В яку б ситуацію ви не потрапили, пам’ятайте, що після ночі завжди наступає ранок.

Писала цей пост із відділення судинної неврології, де лікують багато людей із інсультом. Мабуть, здивую, але судинні неврологи, коли почули, що день інсульту, аж здивувалися, що такий існує і сказали “у нас кожен день — день інсульту”.

Неврологія — от місце, куди багато з вас може піти і попрацювати волонтерами: поперевертати лежачих хворих, погодувати з ложечки, повиносити судно… Такі місця швидко привели б до тями тих, хто вважає, що “жити взагалі шкідливо, треба брати від життя все” — курять, їдять сміттєву їжу, п’ють алкоголь (без різниці — дорогий чи дешевий), не парячись носить розміри XXL, не знають свого тиску і не чули такого слова, як “ліпідограма”.

День боротьби із інсультом не просто так відзначають. Можливо, для когось усвідомлення особистої загрози стане поштовхом для реальних змін і вбереже його від інвалідності, старечого слабоумства та смерті — найбільш поширених наслідків інсульту.

Жити довго та щасливо багатьом під силу. Візьміть відповідальність на себе і це може вам врятувати життя.

Джерело: ТСН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь