Батьки ніжинських першачків доплачуватимуть за харчування в школах

Восени 2018 року серед батьків ніжинських учнів 1-4 класів провели опитування стосовно готовності батьків оплачувати сніданки своїх дітей, які зараз фінансуються із місцевого бюджету.
Передумовою цього стало велике навантаження на міський бюджет при витратах на освіту міста про яке заявило Управління освіти у 2018 році. Зокрема, на розгляд виконавчого комітету Ніжинської міської ради було подано проект «Про встановлення батьківської доплати за харчування учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти та затвердження категорій учнів 1-11 класів, які харчуються за кошти міського бюджету».

Про це повідомляє сайт «Нежатин».

Тому на початку навчального 2018-2019 року було опитано 3013 батьків учнів 1-4 класів – це 97% від загальної кількості. Згідно з результатами опитування проти будь-яких доплат за сніданки в школах проголосували 51% опитаних – це 1 551 батьків, за доплату – 49% від загальної кількості. Такі дані навів начальник Управління освіти Станіслав Крапив’янський в ході засідання виконавчого комітету ще у жовтні місяці.

Сьогодні ж, 3 січня, на черговому засідання виконкому було прийнято остаточне рішення встановити батьківську доплату для початкової ланки в розмірі 30% від загальної вартості харчування. Виходячи з суми 17 грн за 1 сніданок отримуємо 5 грн 10 коп. на день, а це близько 30 грн в тиждень батьківської доплати.
Було наголошено, що тепер батьки можуть цілком законно прискіпливо контролювати якість харчування в школі й КП «Школяр», яке харчує ніжинських школярів має бути до цього готове.
Треба зазначити, що категорійні учні продовжать снідати безкоштовно:
– учні з-поміж дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах;
– діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей; діти, які прибули до Ніжина з Донецької, Луганської областей, де проводиться антитерористична операція;
– діти, батьки яких є учасниками воєнних дій у східних регіонах України, та дітей загиблих батьків під час воєнних дій.

За словами заступника міського голови Ігоря Алєксєєнка, подібні практики вже діють на Чернігівщині. Зокрема в Прилуках батьківська доплата в розмірі 30% вже діє з 1 січня 2019 року. В Чернігові розмір батьківської доплати взагалі складає більш як 50% від загальної вартості.
Очікувано деякі батьки відмовляться від гарячих сніданків адже не всі діти люблять перші страви, або з можливої економії сімейного бюджету, а з цього випливає дуже цікаве питання: «Хто буде слідкувати за тією частиною дітей, яка залишиться в класі та не піде з вчителем в їдальню? Питання, яке варто вирішити, але не за рахунок зайвого клопоту для класних керівників.

Лілія Журко

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь