Українцям, які досі не знайшли сімейного лікаря, ускладнять доступ до медичних послуг

 

 

 

 

Нові правила можуть запрацювати від 1 квітня.

В Україні хочуть цілком припинити фінансування пацієнтів, які не уклали декларації з терапевтом або педіатром. Нині угоди мають 26 мільйонів громадян, передає УНІАН, решта не визначилися зі своїм сімейним лікарем. Зараз усі пацієнти терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів поділені на два списки — “зелений” та “червоний”. У першому українці, що підписали декларацію з лікарем – за кожного держава платить 370 гривень плюс вікові надбавки. У міністерстві охорони здоров’я від початку квітня хочуть повністю припинити фінансування пацієнтів із червоного списку, які не визначились із сімейним лікарем. На думку чиновників, це має простимулювати і медиків, і самих пацієнтів підписати-таки потрібні договори.

В аутсайдерах нині ходять великі міста, як то Київ чи Одеса. Столична амбулаторія має лише 45% укладених від потенційної кількості угод, хоча пацієнтів агітували, як могли – обходили, клеїли листівки та оголошення. Якщо нові правила із квітня запрацюють, то пацієнти, котрі не матимуть підписаних декларацій із сімейним лікарем, втратять безкоштовний доступ до низки аналізів і діагностики на первинній ланці медичної допомоги. “Якщо ваш стан загрожує життю, в амбулаторії вам не вправі відмовити, але якщо це планове звернення, застуда або грип, сімейний лікар управі сказати “ні” або запропонувати підписати декларацію одразу на місці”, – пояснюють медики.

https://1plus1.ua/1plus1video/tsn-19-30/2019/tsn-za-20190319-v-ukrayini-hochut-cilkom-pripiniti-finansuvannya-pacientiv-yaki-ne-uklali-deklaraciyi-z-likarem?fbclid=IwAR1NUPeBY79zvMHirtMe2ASbMoW9VTAiF6wCR7XFoESEjCq6cK5sYOMydCc

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь