Монетизація субсидій: що змінилося для ніжинців

 

 

 

 

В Україні з метою спрощення порядку призначення субсидій на оплату комунальних послуг Кабінет міністрів кілька разів на рік змінює закон. А в результаті страждають прості українці, які не бачать ніякого спрощення в отриманні знижки від уряду. Наприклад, у 2015 році зміни вносилися шість разів, у 2016-му — 3, у 2017 — 4, 2018-му — 5 разів, а в поточному році — вже двічі. Фахівці відзначають, що в результаті таких маніпуляцій з боку Кабміну скромний на перших порах документ перетворився нині в “монстра”.

Через нові змін правил нарахування житлових субсидій пільги втратили відразу кілька категорій населення, а саме:

  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири не перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Єдиним винятком залишаються будинки сімейного типу;
  • українці, які не мають роботи або навчаються, але не перебувають на обліку в центрах зайнятості.

Також стало відомо, що з 1 липня 2019 року в Україні підвищується прожитковий мінімум, який мають враховувати при розрахунку розміру субсидій для господарств. У той же час при зростанні прожиткового мінімуму з 1 856 до 1 963 грн, збільшуватиметься й розмір допомоги від держави на оплату ЖКП. Але це у тому випадку, якщо дохід родини отримувачів субсидій не зміниться. Середньомісячний дохід члена сім’ї поділять на два прожиткових мінімуми, помножать на 15% і на загальний дохід сім’ї. Отримана сума – це і буде обов’язковий платіж за комуналку, а решта має покрити держава.

Зазначається, що враховуватиметься саме той розмір мінімалки, який був станом на кінець періоду, за який враховуються доходи. Наприклад, при прожитковому мінімумі в 1 856 грн, який діє наразі, й загальному доході на трьох осіб в 10 тис. грн за комуналку самостійно потрібно сплачувати 1 346 грн. Решту покриє субсидія. Ця ж сім’я з прожитковим мінімумом в 1 963 грн повинна буде заплатити за комуналку суму вже в 1 273 грн.

Джерело: today.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь