14 жовтня православні святкують Покрову Пресвятої Богородиці

У день Покрови Пресвятої Богородиці вшановується Матір Божа, яка є заступницею за рід людський.
Покрова Пресвятої Богородиці – одне із найважливіших християнських свят. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.
Щороку Покрову Пресвятої Богородиці відзначають 14 жовтня. У 2019 році святкування припадає на понеділок. У народі цей день ще називають Свято Покрови або Третя Пречиста.
Що таке Покрова Пресвятої Богородиці
За переказами, у 910 році Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами та святими, з’явилася людям, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі за визволення від ворогів, які оточили місто. Пресвята Діва Марія зі слізьми стала молити Бога за християн. Потім Божа Матір на знак того, що бере народ під свою опіку, покрила людей у храмі чесним своїм омофором (грецьке омофор – наплічник, тобто довга широка тканина з хрестом, яку носять священики на богослужіннях). Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках її блищав “краще за промені сонячні”. Дивовижний покрив захистив місто. Буря, яка піднялася в той момент, розкидала кораблі противника, позбавивши жителів Константинополя від смерті.
Символ та значення Покрови
Свято Покрови Божої Матері та ікона Покрови – зворушливий символ невпинного заступництва Владичиці за рід людський. Воно є одним із найвеличніших свят, тому на честь нього досить часто освячують новозбудовані храми.
Покров Пресвятої Діви – знак любові та участі, які Матір Божа відчуває до людей. Його благодать незримо осіняє й захищає кожну людину, оберігаючи від гріха і допомагаючи в нелегкий час. Людство перебуває під захистом Богородиці, яка своїм омофором покриває християн
В Україні особливо значущим свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою.
На іконах Покрови зображений світлий образ Діви Марії, яка вкриває людство від ворогів. Пресвята Божа Матір, тримає свій світлий омофор. Її покров і захист простягається не тільки на людські тіла, а насамперед – на їхні душі.
До ікони Покрови Пресвятої Богородиці звертаються, просячи про покровительство та захист від небезпек і нещасть, оскільки її молитва до Господа є доволі сильною.

https://www.unian.ua/

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь