В Україні розробляють нове проведення царемонії поховання Воїна

 

 

 

 

Український інститут національної пам’яті розроблює нове проведення церемонії поховання військовослужбовця.

Зараз загиблих воїнів ховають згідно з Додатком 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України, пише “Армія.Інформ”.

“Цей ритуал спирається на радянські традиції та здається морально застарілим. Там прописано все – від розмірів і кольорів пов’язки до часу змін чатових, проте в Додатку не знайдете, наприклад, ролі й місця священника, який у 95 відсотках випадків присутній на таких похованнях. Тому зазвичай процес поховання полеглого воїна перетворювався на роздираючу душу процедуру без початку і кінця, якою керували не завжди компетентні люди: від авторитетної бабці до священника чи голови сільради, мало обізнаних на тонкощах військового церемоніалу. Траплялися і неприпустимі речі: як-то закопування в землю труни разом із державним прапором України, яким її накривали”, – пише видання “Армія.Інформ”.

Автор: Армія.Інформ
В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу
В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі загинув професійний артилерист

Щоб розробити церемонію, яка-б виглядала гідно, експерти та історики вивчали статути Армії УНР, традиції вшанування козаків та старшин. Також опрацьовували та аналізували подібні ритуали у арміях США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини й Бельгії.

Новий ритуал поділили на 2 частини – військову та релігійну. Визначили час прощання рідних та накривання труни прапором. Визначили параметри стягу та його матеріал.

Церемонія з прапором відтепер виглядає так: труну огортають українським стягом, а перед тим, як домовину покласти до ями його розгортають. В цей час лунає перший салютний постріл, а сурмач та барабанщик виконують мелодію “Шана

Офіцер-розпорядник складає Державний Прапор та передає родичам зі словами: “Від імені президента України, Верховного головнокомандувача Збройних сил України, прийміть цей Прапор як символ держави, якій вірно й до кінця служив Ваш чоловік (син, батько, донька, дружина)”.

Автор: Армія.Інформ
В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу
В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині загинув сержант Іван Носкевич із Коломиї

Павло Подобєд, начальник відділу обліку і збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті вважає, що передача Державного Прапора є важливим ідеологічним та виховним моментом. Український стяг має стати одним з елементів родинної пам’яті та зберігатися вдома, разом із нагородами.

Також розробили і церемонію, яка стосується поховання Героя Українита повного кавалера ордена Богдана Хмельницького. Буде виглядати більш урочисто: труну везтимуть на лафеті гармати, похоронну ходу буде супроводжувати військовий оркестр в почесній варті буде більша кількість стрільців.

В Харкові 18 жовтня поховали 36-річного захисника України Юрія Громовича, який загинув на Донбасі.

Громович служив гранатометником в складі 92-ї механізованої бригади. 15 жовтня в зоні ООС неподалік Авдіївки його вбив снайпер бойовиків.

https://gazeta.ua

 

Ми писали: Трагічно загинув ніжинець – боєць Нацгвардії Дмитро Антиков

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь