Влада просить громадськість допомогти в порятунку лісів

 

 

 

 

Чернігівська обласна державна адміністрація оголосила про створення штабу координації роботи з протидії незаконним рубкам лісів і діяльності нелегальних деревообробних пунктів. Контроль за рубкою лісів, лісоохорона та лісовідновлення, впровадження електронного обліку деревини – основні напрями його діяльності.

“Якщо у вас є бажання допомогти зупинити нищення лісів та корупцію у сфері лісозаготівлі та деревообробки – приєднуйтесь до роботи штабу, заповнивши анкету”, – звернувся до громадських активістів у соцмережах заступник голови ОДА Андрій Подорван.

Основним засобом боротьби з нелегальною вирубкою лісів голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко вважає введення електронного обліку: “Це один із механізмів запобігання незаконним рубкам і тіньовому обігу лісоматеріалів. Тому всі лісгоспи працюватимуть у єдиній державній системі – і приватні, і комунальні, зокрема КП “Чернігівоблагроліс”. Завдяки сучасним технологіям ми можемо спостерігати за зменшенням лісів майже в режимі реального часу. Масштаби вражають. Без наведення ладу в цій сфері через тридцять років ми взагалі можемо втратити наші ліси. Тому запрошую громадськість до контролю за вирубками, аби забезпечити нормальне лісовідновлення”.

Критики цього рішення зауважують, що електронний облік – це лише чип, а головні вирубки не контролюються ніким. Колишній голова ОДА Валерій Куліч вважає шляхом вирішення проблеми передачу лісів у власність громадам. Хоча обласна влада за часів його керівництва саме цьому і противилася. Так, зокрема, на сесії облради було відхилено прохання Семенівської райради передати так звані колгоспні ліси у власність Семенівської ОТГ. Не вирішено це питання і досі. Абсолютно безконтрольною є вирубка лісосмуг – вони взагалі не належать до жодної форми власності.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь