Чому сонячні електростанції – найперспективніші на сьогодні джерела альтернативної енергетики?

Усвідомлюючи вичерпність традиційних енергоносіїв, суспільство все більше схиляється до переходу на альтернативні джерела. Серед них найвищу зацікавленість викликає використання сонячного випромінювання. Причини цьому дві: екологічна безпека та економічна вигода. Стрімкий поступ технологій отримання сонячної енергії і, як наслідок, здешевлення обладнання, дозволяє купити сонячну електростанцію практично всім власникам приватних домоволодінь, при цьому затрати швидко окупаються, а далі можна отримувати чистий прибуток. Промислова сонячна енергетика теж розвивається дуже активно.

Які переваги сонячної енергетики порівняно з іншими альтернативними джерелами?

Ключовий плюс – це стабільність. Навіть в похмурі дні в більшості регіонів сонячної радіації достатньо, щоб цілком або частково задовольнити енергетичні потреби.  В цьому вітрові, хвилеві або прибоєві станції значно програють. Друга перевага – безшумність, на відміну від вітрогенераторів чи ГЕС. І третє – це висока ефективність. Третя – необмежена доступність: можна отримувати енергію в невичерпній кількості. Крім цього, встановлення СЕС не відображається на стані екосистем. З економічної точки зору важливо те, що вартість обладнання та його обслуговування невисока.

В яких цілях застосовують сонячні електростанції?

СЕС використовують для багатьох завдань:

  • Забезпечення потреб мешканців особистих будинків та малоквартирних котеджів, як в населених пунктах, так і за їх межами;
  • Електропостачання окремих населених пунктів – сіл, котеджних селищ, а також дачних кооперативів;
  • Постачання електрики до віддалених об’єктів, що знаходяться поза досяжністю центральної мережі – постів охорони угідь, і т.д.;
  • Забезпечення електрикою заводів та фабрик.

Для будь-якої мети із вищезгаданих можна встановлювати власні станції, або ж купувати енергію у підприємців. В другому випадку мова йде про великі промислові станції, енергія яких реалізується населенню чи організаціям за спеціальними тарифами. В Україні сонячна енергетика прогресує: від домашніх СЕС до потужних енергетичних комплексів. Економічно розвинуті держави світу розглядають сонячну енергію як один із найголовніших і найбільш багатообіцяючих альтернативних джерел енергії.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь