Фейк чи правда: коли українцям чекати зростання цін на “комуналку”

 

 

 

 

Українців лякають майбутнім підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги. “Апостроф” розбирався, що і коли подорожчає.

Останнім часом українців нечасто “радують” підвищенням тарифів.

Поки дорожчає тільки газ, що пов’язано зі збільшенням світових цін на паливо, проте воно все ще не настільки критично, особливо для тих споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі. У НАК “Нафтогаз України” лякають зростанням цін в зимовий період, але це – поки прогнози.

Тому справжнісіньким “громом серед ясного неба” стало повідомлення про підготовку підвищення цін на електроенергію і холодну воду вже з 1 жовтня поточного року.

Ця інформація пройшла в низці українських ЗМІ, при цьому майбутнє подорожчання комунальних послуг було подано як незаперечний факт.

Згідно з повідомленням, тариф при споживанні електроенергії до 100 кіловат-годин на місяць повинен бути підвищений з нинішніх 90 копійок за 1 кіловат-годину до 1,68 гривні за 1 кіловат-годину. Останній тариф вже діє сьогодні при місячному споживанні понад 100 кіловат-годин. Таким чином, мова, швидше, йдеться про скасування пільгового тарифу на електроенергію, а не про його підвищення.

Проте, якби це сталося, то, наприклад, сім’я, яка споживає 100 кіловат-годин електроенергії на місяць, починаючи з жовтня, мала б платити 168 гривень замість 90 гривень. Якщо ж домогосподарство щомісяця споживає 50 кіловат-годин, то платіж в цьому випадку повинен вирости з 45 гривень до 84 гривень. При цьому для тих, хто споживає понад 100 кіловат-годин, нічого не зміниться.

Що стосується холодної води, то повідомляється про подорожчання на 22%. Що це означає для споживачів? Наприклад, якщо сім’я в місяць платить 500 гривень, то після підвищення тарифу на вказаний відсоток довелося б платити вже 610 гривень.

А чи був хлопчик?

Однак ніхто з фахівців в сфері енергетики, з якими поспілкувався “Апостроф”, нічого не чув про обіцяне “подорожчання”.

За словами експерта з питань енергетики Валентина Землянського, питання підняття тарифу на електроенергію, а, фактично, скасування пільгового тарифу для споживання на рівні менше 100 кіловат-годин на місяць, обговорювалося цієї весни. “Пов’язано це було з питанням врегулювання заборгованості по “зеленому “тарифу”, – сказав він виданню. За словами пана Землянського, мова йде про підвищення тарифів на електроенергію на 17%, але для бізнесу.

Нагадаємо, на початку травня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЄКП), запропонувала скасувати пільговий тариф на електроенергію для вирішення ситуації з відновлювальною енергетикою – на сьогодні “зелений” тариф в кілька разів вище звичайного, навіть без урахування пільгової складової, при цьому держава зобов’язана викуповувати всю електроенергію, вироблену “зеленими” електростанціями.

Пізніше регулятор заявив, що не пропонував підвищити тариф, а просто представив сценарій, який передбачає таку можливість.

Експерт з питань ЖКГ Сергій Дяченко підтвердив, що розмови про можливість підвищити тарифи на електроенергію з 1 жовтня ведуться давно. “Але офіційно про це заявити повинна НКРЄКП. Так як регулятор про це мовчить, а 1 жовтня вже настало, то можна з упевненістю говорити, що (з цієї дати) нічого не буде”, – заявив він “Апострофу”.

Жорсткіше всіх висловився керівник спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев, який назвав інформацію про підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду фейком.

Міністерство енергетики України висловилося дещо м’якше. “У засобах масової інформації поширюється недостовірна інформація про підвищення тарифів на електричну енергію для населення з 1 жовтня поточного року”, – йдеться в офіційному повідомленні відомства.

Неминуче подорожчання

Що стосується холодного водопостачання, то НКРЄКП планує підняти на нього тарифи з 1 січня 2021 року. Головний аргумент – подорожчання електроенергії для промислових споживачів, до яких відносяться і водоканали.

Чому в “інформації” про підвищення тарифу на холодну воду замість 1 січня з’явилося 1 жовтня сказати складно. Очевидно, що влада навряд чи б пішла на такий непопулярний крок напередодні місцевих виборів, які повинні відбутися 25 жовтня.

Втім, не виключено, що такий вкид стався якраз з передвиборчою метою, адже українська політична кухня – різноманітна і винахідлива. У будь-якому випадку, мета цього маневру, очевидно, була досягнута, тому що на нього “купилися” багато людей.

Однак найсумніше – це те, що в суті своїй інформація про підвищення тарифів вірна. “Помилка” тільки в термінах. Потрібно бути дуже наївним, щоб не розуміти, що незабаром ціни на послуги ЖКГ підвищать. До виборів їх чіпати не будуть, але що потім?

У Міненерго підкреслюють, що “в умовах складної соціально-економічної ситуації” ціна електроенергії підвищуватися не буде. До кінця 2020 року.

При цьому у відомстві прозоро натякають на те, що нинішня ситуація з тарифами є ненормальною: “… ціна на електричну енергію для населення в Україні не переглядалася з 2017 року і зараз є найнижчою серед всіх країн Європи, в тому числі, в 1,2-2 рази нижче, ніж в сусідніх з Україною країнах”.

З огляду на, що в Україні ринок електроенергії лібералізований, ціни на неї будуть підростати до ринкових.

“Тариф в 90 копійок не покриває навіть витрат на її доставку та розподіл”, – зазначила в розмові з “Апострофом” координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко.

Це ж стосується й холодної води (насправді, гарячої теж). “У багатьох містах (на відміну від електроенергії, тарифи на водопостачання встановлюються для кожного регіону окремо – “Апостроф”) тарифи на воду значно нижче собівартості її виробництва”, – говорить Тетяна Бойко.

Оскільки в собівартості виробництва води електроенергія грає ключову роль, то з подорожчанням електрики можна очікувати і зростання тарифів на холодне та гаряче водопостачання.

Очікуване подорожчання газу може відбитися на тарифах на опалення. Влада, очевидно, буде робити все можливе, щоб нівелювати наслідки підвищення тарифів, щоб не розгубити залишки електорального рейтингу, проте зрозуміло, що ціни на житлово-комунальні послуги в Україні будуть і далі рости.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь