10 омолоджуючих продуктів, які борються проти старіння. Доступні кожному!

Час може сильно змінити нас, чи не може? Це залежить тільки від нас самих! І якщо ви не хочете милуватися на свою зморшкувату і дряблу шкіру, то можете скористатися перевагами певних продуктів харчування, які мають “омолоджуючі” властивості, уповільнюючи процеси старіння. Вони смачні, поживні, а головне, натуральні і корисні.

1. Гарбузове насіння. Гарбузові насінини багаті цинком, триптофаном і поліненасиченими жирними кислотами. Вони покращують еластичність шкіри й сприяють загоєнню ран. Також насіння гарбуза містить антиоксиданти – каротиноїди та вітамін Е – які можуть допомогти уникнути хвороб серця і знизити рівень холестерину.

Цинк, що міститься в насінні, бере участь у безлічі процесів у нашому організмі. У тому числі, він захищає від шкідливого впливу ультрафіолету, бореться зі зморшками, пригнічуючи вільні радикали, а також має протизапальний ефект. Недостача цинку в організмі може проявлятися у вигляді акне, екземи, випадання волосся і появи білих плям на нігтях.

Крім цього, насінини гарбуза допомагають уникнути хвороб простати, покращують чоловічу фертильність. А триптофан у їх складі допомагає нам краще спати. Сон же, як відомо, головний охоронець краси та довголіття.

Дозування: рекомендується вживати від 23 до 42 г гарбузового насіння на добу. Так що три столові ложки або одна жменя на день підійдуть.

2. Помідори. У помідорах багато лікопіну і каротиноїдів. Саме лікопін надає томатам червоного кольору, а ще охороняє рослину від занадто яскравого сонця. Корисна ця речовина і для людей, тому що захищає шкіру від сонячних опіків.

В принципі, лікопін можна отримувати й з сирих помідорів. Але найкраще ця речовина засвоюється після короткої теплової обробки. Підійде томатний соус, приготований у домашніх умовах, або пастеризований сік із помідорів (його піддає термічній обробці виробник).

Брак лікопіну і бета-каротину збільшує ризик серцевих нападів і інсультів. Так що помідори – як сирі, так і приготовані – а також томатний сік допоможуть знизити ймовірність хвороб серця. Лікопін, що міститься в помідорах, зменшує рівень холестерину в крові та зміцнює кровоносні судини.

Дозування: дослідження показують, що в ідеалі ви повинні поглинати приблизно 22 мг лікопіну на день. Приблизно стільки міститься у двох столових ложках томатного соусу (не плутати з покупним кетчупом, де купа солі та інших шкідливих речовин) або одній склянці томатного соку.

3. Жирні сорти риби (сьомга, лосось, сардини, оселедець). Ці сорти риби багаті жирними кислотами омега-3 і природною живильною речовиною диметиламіноетанолом (DMAE). Дослідження підтверджують, що раціон, в якому присутні жирні сорти риби, запобігає появі зморшок і сприяє підтримці краси вашої шкіри.

Річ у тому, що омега-3 володіють протизапальними властивостями і покращують стан шкіри, нігтів і волосся. А ще ці кислоти необхідні для здоров’я кісток.

DMAE – це з’єднання, яке присутнє в жирній рибі й виробляється нашим мозком. Воно впливає на пам’ять і настрій. Його нестача може привести до синдрому дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ), хвороби Альцгеймера, недоумства, депресії.

Дозування: рекомендується з’їдати порцію жирної риби (140 г) три рази на тиждень. Підійдуть навіть рибні консерви. Головне, щоб вони були в маслі хорошої якості. А не особливо перебірливі люди можуть просто поглинати риб’ячий жир.

4. Какао та темний шоколад. Вони містять флавоноїди особливої групи (флавоноли). Вони мають протизапальну дію і борються з вільними радикалами, які призводять до передчасного старіння. Одне дослідження показало, що какао і темний шоколад з їх поліфенолами та флавонолами мають більшу антиоксидантну активність, ніж багато інших протестованих продуктів харчування, включаючи чорницю і ягоди асаї.

Крім цього, какао активує вироблення серотоніну, який робить нас щасливими. Саме тому Бріджит Джонс налягала на шоколад за часів невдач на любовному фронті.

Врахуйте, що мається на увазі саме какао, а не молочний шоколад «Оленка». Найкраще купувати какао-порошок хорошої якості й, наприклад, посипати ним кашу і десерти. Або вибирайте шоколад із вмістом какао не менше 70-85%. Ще можна купити самі зерна какао, подрібнити в кавомолці та приправляти солодощі.

Дозування: дослідники рекомендують з’їдати до 40 г шоколаду з 80-процентним вмістом какао на день.

5. Мигдаль. Він багатий флавоноїдами, вітаміном Е, L-аргініном, поліненасиченими жирними кислотами, магнієм. Також володіє необхідними нам рослинними жирами хорошої якості й антиоксидантами. Правда, містяться вони якраз у шкірці. Тому краще їсти мигдаль неочищеним.

Магній позитивно впливає на кровоносні судини. А ще мигдаль зменшує шкоду, яку завдає організму куріння. І, нарешті, він підвищує лібідо у чоловіків.

Дозування: австралійські дієтологи прийшли до висновку, що оптимальна порція – до 20 мигдалевих горішків на день. Можете ще (за бажанням) наносити мигдалеве масло на тіло.

6. У петрушці багато міристицину, вітаміну С, каротиноїдів, хлорофілу. Вона має протизапальну дію і містить масу антиоксидантів. Чистить кров, сприяє виробленню глутатіону, який є головним ключем до молодості тіла. Крім того, петрушка допомагає позбавлятися від набряків і захищає від хвороботворних бактерій.

Дозування: рекомендується одна велика жменя (30-40 г) три рази на тиждень. Найпростіший спосіб вживання – зелені смузі й салати з додаванням петрушки.

7. Лимони багаті вітаміном С, антиоксидантами, лимонним маслом, флавоноїдами, лимонною та іншими рослинними кислотами.

Всі люди бодай раз, та чули, що цей цитрус допомагає при застуді. Лимонний сік, насичений вітаміном С і антиоксидантами, і правда зміцнює імунітет. І, як це не дивно, він також зменшує закислення організму! А це, своєю чергою, допомагає нам виводити токсини та уникати хвороб нирок.

Ці яскраві фрукти виручать і при дефіциті заліза. Самі по собі вони містять невелику його кількість, але вітамін С і лимонна кислота покращують засвоєння цієї речовини з інших продуктів. Ще їх шкірка допоможе уникнути раку шкіри. А вітамін С в лимонах необхідний для профілактики серцевих захворювань.

Дозування: сік одного лимона містить близько 18,6 мг вітаміну С. А рекомендована добова доза для дорослих становить від 65 до 90 мг. Так що пийте кілька склянок води з часточкою лимона на день. А цедру можна додавати в готові страви на кшталт салатів, ризото, макаронів та інших гарячих страв.

8. Імбир містить цинеол, цитраль і гінгерол. І, крім відмінного смаку, він також має антибактеріальні властивості. Тому особливо корисний при поїздках в незвідані країни Азії та Африки. Та й взагалі у всіх подорожах. Корінь імбиру також допомагає усунути вже наявні запальні процеси та загоює рани (при прийомі всередину!).

Крім цього, імбир стане в пригоді при нудоті та наявності морської хвороби. Він також покращує циркуляцію крові, травлення і засвоєння інших корисних речовин із будь-якої їжі й допомагає забезпечувати мозок і шкіру киснем. І, нарешті, імбир знижує хворобливість у м’язах після навантажень – це слід взяти до уваги спортсменам.

Дозування: до 4 г на день, але не більше. Вживати можна різними способами: додавайте в чай, салати, соуси для азіатської кухні, в смузі… схильну до жирності шкіру можна помасажувати скибочками кореня імбиру, не забувши потім змити сік водою.

9.  Буряк багатий на водорозчинну клейковину, фолієву кислоту, калій, холін, гіалуронову кислоту, каротиноїди.

Через високий вміст водорозчинної клітковини буряк допомагає виводити токсини й вільні радикали з організму. Покращує травлення і запобігає захворюванням кишківника. Буряковий сік збільшує працездатність м’язів.

Дозування: рекомендується вживати від 140 до 250 мл бурякового соку на день. Крім того, можете робити салати зі свіжого і вареного буряку і борщі. Але не захоплюйтеся і не їжте один тільки буряк: його надлишок призводить до проблем із нирками.

10.  Вершкове масло містить вітаміни A, D, E, CLA (лінолева кислота) та корисні жири всіх видів. Вони мають протизапальний ефект і допомагають нашій імунній системі. Масло позитивно впливає на метаболізм і сприяє кращій роботі кишківника. CLA допомагає зміцнити м’язи та запобігає серцевим захворюванням. Також бере участь в засвоєнні кальцію.

Проте є одне “але”: дві останні властивості втрачаються при пастеризації. Тому постарайтеся знайти вершкове масло з непастеризованого молока. Мається на увазі олія органік / біо, отримане з молока корів, які гуляли на волі та щипали травичку. Якщо ж це змучені індустріальні тварини, то і хімічний склад їх молока значно відрізняється від бажаного.

Дозування: не більше 250 г на тиждень. Зловживання маслом призводить до підвищення рівня холестерину

Звичайно ж, список корисної їжі, покликаної зберегти нашу молодість і красу, на цьому не закінчується. Але це саме ті продукти з найближчого магазину, які будь-яка людина може собі дозволити. А ще всі вони смачні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *