Буся з Ніжинщини: пенсіонерка мріє прилаштувати лелеку в добрі руки

 

 

 

 

“Куди прилаштувати Бусю?” – це питання вже місяць хвилює 68-річну Софію Заїку з Прачів на Борзнянщині. Жінка хоче допомогти лелеченяті, яке на початку липня випало з гнізда – прямо під двір Софії Василівни.

 – Біля нашого двору ростуть сосни. На одній з них три роки тому почали гніздитися лелеки. Вони звили собі житло на велосипедному колесі (його повісив на дерево наш син Сергій). Цього року вилупилося троє лелеченят. Я щодня спостерігала, як хтось із батьків регулярно вилітав з гнізда, потім повертався з їжею і годував пташенят, – розповідає Софія Василівна.
– Якось вранці я помітила в гнізді тільки двох лелеченят. Третій невпевнено стояв … трохи нижче, на великій гілці. Поки я відлучилася по господарству на кілька хвилин, він впав на землю. Залишився цілий і неушкоджений, але був безпорадний.

Протягом наступних днів пташеня ночувало на купі хмизу у дворі. Жінка назвала його Бусею, а щоб не розірвали собаки, стала забирати на ніч в прибудову.

– Батьки не звернули уваги на зникнення Бусі. Одного разу я спостерігала, як хтось із них щось клював в траві біля сосни. Буся підійшов до птаха, але та навіть не звернула уваги. До речі, через кілька днів в гнізді не стало ще одного лелеченяти. Боюся, що він потрапив у лапи хижака, – зітхає Софія Василівна.

– Чим годуєте Бусю?

– Спочатку давала шматочки хліба і варене яйце. Але він від такої їжі відвертався. Тому я стала купувати йому свіжу рибу. Але обіди влітали в добру копійку. Кілограм свіженьких карасиків варто 37-45 гривень. Тюлька – 40. Виручили … миші в сусідському погребі: я ловила їх безкоштовно. Якось за день упіймала 20 гризунів! Вбивала їх лопатою і совком. Потім пригощала ними Бусю. Йому така їжа подобається.

Лелека зростає – апетит його теж. Тепер Буся вимагає значно більше їжі. Але хіба її можна придбати на скромну пенсію рятівниці?

Тому, дбаючи про майбутнє свого підопічного, Софія Василівна мріє прилаштувати Бусю в добрі руки.

Якщо хтось із вас, шановні читачі, любить птахів і хотів би стати власником молодого лелеки, телефонуйте  в редакцію. А ми передамо координати Софії Заїці.

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №32 (3044) від 5 серпня 2021

Центральне фото ілюстроване

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь