Чорнобиль почне нове життя в якості парку сонячної енергії

 

 

 

 

Україна запустила парк фотоелектричних панелей на території колишньої Чорнобильської електростанції. Припинивши закуповувати у Росії природний газ, Київ намагається урізноманітнити методи виробництва електроенергії.

Станція вартістю в мільйон євро і потужністю в один мегават розташувалася всього в ста метрах від гігантського металевого купола, під яким законсервовані залишки ядерної електростанції, яка пережила катастрофу в 1986 році.

“Сьогодні ми підключаємо станцію до системи харчування України”, – сказав на церемонії відкриття Евген Варягін, глава Solar Chernobyl – україно-німецької компанії, яка розробила проект.

Станція, яка зайняла 1,6 гектара, може надати енергію селищу середнього розміру, в якому приблизно дві тисячі будинків. У підсумку планують виробляти 100 мегават на ділянці, яка непридатний для використання в сільськогосподарських цілях, через радіоактивне зараження.

Українська влада запропонували інвесторам майже 2,5 тисячі гектарів для встановлення сонячних панелей. Крім низької ціни, ця місцевість приваблива тим, що має вихід до електричної мережі.

На думку експертів, іноземних інвесторів також приваблює ціна, за якою Україна купуватиме сонячну енергію, що перевищує середній показник в Європі на 50 відсотків. Припинивши закуповувати у Росії природний газ, Київ намагається урізноманітнити методи виробництва електроенергії.

Четвертий реактор Чорнобильської АЕС вибухнув 26 квітня 1986 року. Радіоактивні опади заразили майже три чверті Європи, згідно з деякими розрахунками, зокрема, торкнувшись Росію, Україну і Білорусь. Після катастрофи радянська влада евакуювала сотні тисяч людей, а велика частина території – площею понад дві тисячі квадратних кілометрів – залишилася покинутою.

Інші реактори поступово відключили. Останній був закритий у 2000 році, завершивши промислову активність в регіоні. За заявами екологів, люди не зможуть повернутися в зону відчуження в найближчі 24 тисячі років.

За матеріалами: naked-science

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь