На Ніжинщині зростає тенденція захворюваності на ВІЛ та СНІД

 

 

 

 

Тему тенденції захворюваності на СНІД та ВІЛ у Ніжині було піднято на засіданні комісії з соціально-гуманітарних питань 12 грудня. Обговорювали її в ході розгляду проекту рішення щодо внесення змін в «Міську цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2017-2018 роки». Дана програма передбачає зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, медичної допомоги, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я. Фінансування даної програми з міського бюджету складає 319 800 грн.

 

Депутатами було поставлено питання до головного лікаря Ніжинського пологового будинку Валерія Якуби щодо того, чи збільшується тенденція захворюваності на СНІД та ВІЛ у Ніжині.

 

«Тенденція зростає. Одним з показників такої невтішної статистики є те, що в Ніжині проживає багато соціально неблагополучних жінок, котрі не стоять на облік. Є такі, котрим призначено лікування, але вони його не дотримуються. Приймаючи пологи у таких у ВІЛ-інфікованих жінок, медичні працівники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту разового використання до яких входять костюми АНТИ-СНІД та рукавички», – розповідає Валерій Якуба.

Зазначимо, що за даними Головного управління статистики в Чернігівській області, на кінець осіннього періоду 2018 року на обліку в медичних закладах Чернігівської області перебували більше 4175 ВІЛ-інфікованих осіб, серед яких 1178 – хворі на СНІД. За рік їхня кількість зросла, відповідно, на 5% та 9%.

Більше половини інфікованих (60%) отримали ВІЛ-інфекцію статевим шляхом, 35% – у результаті введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом. У числі ВІЛ-інфікованих 207 дітей, народжених ВІЛ-інфікованою матір’ю, із них 18 – хворі на СНІД.

Упродовж січня–вересня цього року медичними закладами області вперше в житті встановлено діагноз ВІЛ-інфекції 382 особам, взято під нагляд 148 осіб, хворих на СНІД.

В області ВІЛ-інфекція стала причиною смерті 89 осіб (0,6% загальної кількості померлих). Переважна більшість померлих (90%) у віці до 50 років, дві третини – міські жителі. Серед померлих більше чоловіків, ніж жінок (55 проти 34).

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь