“Комунальний колапс” може “зачепити” Ніжин

 

 

 

 

Важливе питання розглядалось 20 грудня на засіданні виконавчого комітету. З 2 січня 2019 року в більшості українських міст буде відключено водо- і теплопостачання  через відсутність електрики. Інші міста будуть змушені закуповувати електроенергію на кабальних умовах або за високу ціну. Це спричинено тим, що норми нового закону №9406 про ринок електроенергії вимагають від комунальних підприємств обрати нового постачальника електроенергії на конкурентних засадах.

Про це повідомляє сайт “Нежатин”.

Але як йшлося в листі адресованому Ніжинському виконавчому комітету від Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, це неможливо, оскільки конкурентного ринку в Україні не існує, і монополісти це використовують.

Для подолання колапсу було зареєстровано законопроект №9406, завдяки якому комунальні підприємства зможуть безперебійно отримувати електроенергію за передбачуваними тарифами, а отже забезпечити якісними послугами жителів громад. Проект підтримують асоціації міст України та галузеві асоціації підприємств тепло- та водопостачання. У листі було наголошено, що потрібно якнайскоріше приймати законопроект парламентом.

Та для цього треба вплинути на народних  депутатів, які опікуються тим чи іншим округом України та представляють їх інтереси в парламенті.

Асоціація міст України закликає терміново прийняти законопроект спрямований на стабілізацію фінансово-економічного стану комунальних підприємств.

Заступник міського голови Григорій Олійник зауважив, що вчора дана проблема обговорювалась з Ніжинським водоканалом. З тієї інформації, яку доніс керівник, виникають зобов’язання перед підприємством попередньої сплати за електроенергію, а це 20% від прогнозованого споживання. Уже в грудні цього року підприємство має сплатити кошти за січень 2019 р. У ресурсах підприємства немає вищезазначених фінансових можливостей, адже на КП «НУВУКГ» не прийнято на100% економічно обґрунтований тариф.

Звісно, члени виконкому підтримали звернення до народного депутата О. Кодоли, задля обговорення та затвердження даного питання на засіданні уряду. Це сприятиме стабілізації фінансово-економічного стану комунальних підприємств та вирішить низку проблемних питань сфери житлово-комунальних господарств.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь