Чому загальмувався обмін ув’язненими і коли українці можуть повернутися додому

 

 

 

 

Юрій Будзило та Володимир Терещенко – ці два прізвища українських моряків надруковані на гумових браслетах, які влітку уважні користувачі соціальних мереж побачили на зап’ясті українського президента Володимира Зеленського.

“Буду носити їх доти, доки не повернемо хлопців додому”, – відповів Зеленський на закиди, що жовті браслети на його руках схожі на ті, що носять відвідувачі нічних клубів.

Україна чекає на повернення моряків із 25 травня, коли Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити і кораблі, і екіпаж, захоплений у полон наприкінці листопада 2018 року.

Проте російська сторона не поспішає виконувати рішення міжнародного суду. Через це тема звільнення моряків піднімається і на міжнародних майданчиках, і у телефонних розмовах між Зеленським та Путіним.

Спочатку українська сторона робила все можливе, аби бранці повернулися додому в середині липня. Офіс президента таким чином також розраховував отримати додаткові дивіденди напередодні дострокових парламентських виборів

За декілька днів до виборів колишній президент Петро Порошенко також зробив заяву, що моряки вже скоро повернуться в Україну.

Ці сподівання виявилися марними. Нова хвиля повідомлень про звільнення українських військовополонених сколихнула інформаційний простір наприкінці серпня. 

Обмін нібито мав завершитися до 1 вересня. Але вранці 30 серпня Служба безпеки України заявила, що українські політвязні все ще перебувають у Москві і сторони все ще ведуть перемовини щодо списку та процедури.

Що заважає обміну між Україною та Росією та коли він все ж таки має відбутися, розбиралася УП. 

 

Полонені українські моряки в Лефортовському суді Москви
ФОТО: MAXIM SHIPENKOV

Інформацію про підготовку до обміну полоненими “Українська правда” дізналася від своїх джерел в Офісі президента напередодні Дня Незалежності України.

Наші співрозмовники повідомляли, що завдяки домовленостям із російською стороною до України зможуть повернутися не тільки моряки.

Наприкінці серпня до цього переліку додалися також прізвища журналіста Романа Сущенка, режисера Олега Сенцова, громадських активістів Миколи Карпюка та Володимира Балуха, Олександра Кольченка.

Долучення до списку цих політв’язнів, за даними “Української правди” стало можливим після того, як українська сторона погодилася віддати Росії головного редактора української філії російського інформаційного агентства Кирила Вишинського.

 

 

 

Режисера Олега Сенцова
ФОТО: SERGEI KАRPOV, MEDIAZONE
Як з’явився фейк про успішний обмін?

Першими повідомлення про завершення обміну в ніч на 30 серпня поширили популярні телеграм канали “Незигарь” та Klymenko Time, який має відношення до колишнього міністра часів Януковича Олександра Клименка – нібито до підмосковного аеродрому вирушила колона автозаків у супроводі гвинтокрилів.

Згодом російський “Коммерсант” повідомив, що 29 серпня українських політв’язнів зібрали у московському СІЗО “Лєфортово”, яких мають помилувати указом президента Росії та після цього доправити додому.

Повідомлення про обмін почали поширюватися у соціальних мережах.

І саме на пост від помічниці нардепа Ганни Ісламової із переліком прізвищ українців, що нібито вже доправлені додому, звернув свою увагу новопризначений генпрокурор Руслан Рябошапка. Його репост багато українських медіа і сприйняли як підтвердження інформації про обмін.

Але як заступник голови Офісу президента Рябошапка міг знати про деталі обміну? Саме через ОП Генеральна прокуратура отримувала інформацію про російську частину списку для закриття усіх юридичних нюансів.

“Це було емоційне, невиважене рішення. Думав, що вже все вирішено і інформація стала публічною”,  зізнався УП Рябошапка.

Десятки журналістів разом із родичами полонених прочекали у київському аеропорту декілька годин. Проте ані о 5 ранку, ані пізніше літак із українськими в’язнями до Києва не прибув.

Служба безпеки у відповідь на прохання УП про коментар порадила почекати. Ближче до 9 ранку Офіс президента спростував інформацію про те, що обмін між Україною та Росією відбувся.

Коли обмін може відбутися?

Офіційно дат і дедлайнів сторони не називали, ані до того, як мережею поповзли чутки, ані після.

4 вересня “Інтерфакс”, посилаючись на власні джерела у дипломатичних колах, повідомив, що обмін може розпочатись 7 вересня. Водночас, ще одне джерело назвало домовленості “попередніми”. Мовляв, остаточно дату й умови сторони узгодять у середині тижня.

Декілька співрозмовників “Української правди”, причетних до процесу, очікують, що обмін може відбутися наприкінці тижня – тобто 7 або 8 вересня.

У Кремлі офіційно коментувати цю інформацію не стали. Речник Путіна Дмитро Пєсков назвав тему “чутливою” і сказав, що “анонсів тут бути не може“.

Соня Лукашова, Українська Правда

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь