Ніжинський офтольматолог про комп′ютерний зоровий синдром 

 

 

 

 

Велика поширеність комп′ютерів, мобільних  телефонів, електронних книг і планшетів,без яких не можна уявити професійну та наукову діяльність, навчання дітей,і можливий несприятливий вплив користування ними на здоров’я-сформолювали актуальну медичну проблему «комп′ютер і здоров′я».      

Порушення правил користування комп′ютером  можуть викликати наступні зміни стану здоров′я:

– подразнення очей (почервоніння,сльозотеча,відчуття стороннього предмета в оці),синдром сухого ока, кон′юнктивіт;

– ускладнення фокусування погляду, наслідком чого стає тимчасове зниження гостроти зору;

– загальну втому, біль в очах і тяжкість в голові, біль у шиї, спині, м′язові спазми, важке  дихання;

– вугрі та прищі на обличчі,

– загальне зниження імунітету, дратівливість, як наслідок впливу офісних алергенів;

– порушення нічного сну;

– підвищену дратівливість, нестриманість, депресію.

У молодших школярів, які безконтрольно користувались комп′ютером спостерігались захворювання очей, нервової системи, органів травлення, кістково-м′язової системи.

Рекомендації офтальмологів для працюючих з персональним комп′ютером:

Відстань від екрану. Ви повинні сидіти на відстані 50-60 см від комп′ютерного монітора; верхня половина екрана повинна бути на рівні або нижче рівня очей.

Оснащення. Оберіть монітор, який можна нахиляти, обертати, і який має налаштування контрастності та яскравості зображення.

Меблі. Найкращий варіант – стілець, висоту якого можна змінювати.                                               Друковані матеріали. Повинні встановлюватись так, щоб ви могли уникнути частих рухів головою, шиєю чи очима.

Освітлення. Повинно змінюватись так, щоб усунути відображення та бліки. Для цього можна використати спеціальний фільтр.

Відпочинок. Робіть періодично відпочинок для очей, намагайтеся частіше моргати, щоб ваші очі не були сухими. Під час відпочинку пообертайте очима справа наліво, зверху вниз, за і проти годинникової стрілки. Потім близько хвилини треба робити таку вправу: поставити свій палець на рівні очей, подивитись на нього, а потім перемістити погляд на максимально віддалений предмет,точку, потім знову на палець. Повторювати близько двох хвилин. Потім просто заплющити очі й відпочити.

Для дітей молодшого шкільного віку рекомендована наступна тривалість безперервної роботи на комп′ютері під час уроку:                                                                     – для дітей 6 років – не більше 15 хвилин;

7-8 років – не більше 20 хвилин;

9 років – не більше 25 хвилин;

середнього шкільного віку – від 25 до 30 хвилин;

для учнів старших класів – на першій годині занять – 30хв, на другій – 20хв.                            Обмеження і протипоказання для роботи на комп′ютері:                                           

  • гострота зору з корекцією не нижче 0,5 на одному оці і 0,2 – на другому;
  • рефракція: міопія – вище 6 дтпр, гіперметропія – вище 4,0 дптр, астигматизм – вище 3,0 дптр;
  • відсутність бінокулярного зору, лагофтальм;
  • хронічні захворювання переднього відділу ока;
  • захворювання зорового нерва,глаукома.
  • діти сліпі та слабкозорі;

Діти з тяжкою патологією очей: вродженою та юнацькою  глаукомою, дегенеративною короткозорістю, непрогресуючою атрофією зорового нерва, вродженими захворюваннями сітківки можуть працювати за умови спеціальних пристосувань, індивідуального режиму та постійного контролю окуліста.                                                                                                                Дотримання правил і норм користування комп′ютером ,використання рекомендацій та порад офтальмолога-запорука здорового зору!

 Завідуюча офтальмологічним відділенням   Бажан Т. А.                                                  

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь