28 листопада розпочинається Різдвяний піст: що потрібно знати

 

 

 

 

Задоволення природної людської потреби в їжі,

не повинно перетворюватися в служіння

своєму череву і бути кумиром для людини.

28 листопада розпочинається Різдвяний піст, або в народі кажуть Пилипівка, так як передувало йому свято апостола Пилипа.

Пише сайт “Нежатин

На протязі Різдвяного посту православний світ святкуватиме до десятка церковних свят. Найближчий з них четвертого грудня – Введення в Храм Пресвятої Богородиці. І особливо полюбився дітворі – свято Миколая -19 грудня.

Всього за рік налічується чотири пости.

Що таке піст і навіщо він потрібен

У православній вірі піст – це, утримання від вживання їжі тваринного походження: м’яса, молока, яєць, жирної їжі. Дозволено вживати продукти рослинні: хліб, овочі, фрукти, ягоди, горіхи, мед. У суботу та неділю дозволено їсти рибу, в інші дні – дари рослинної природи.

Люди, яким за станом здоров’я потрібно послаблення посту в їжі, можуть вживати молочні продукти, з благословення священика.

Слід зазначити, що піст корисний для людського організму і з медичної точки зору. Завдяки відсутності в їжі продуктів тваринного походження, організм очищується від шлаків і солей. При вживанні м’яса і жирної їжі на стінках судин відкладається холестерин у вигляді бляшок, що веде до розвитку атеросклерозу. Однак, постом вважається стриманість не тільки у вживанні їжі, але і утримання від різних пристрастей: розваг, спокус, збереження чистоти подружніх відносин.

Не рекомендується перегляд телевізора, особливо розважальних програм і фільмів. Крім цього людина повинна намагатися не відвідувати різні розважальні заходи або слухати гучну музику.

Різдвяний піст вважається не дуже строгим і триватиме він 40 днів. Дотримання посту в їжі допомагає людині утримуватися від пристрасті:  пристрасть насолоджуватися тістечком або м’ясом і пристрасть помсти і злоби. Людина встановлює для себе певний «обмежувач» на щось  заборонене, і пам’ятає про те, що немає такого поняття: «Дозволено все!». Спочатку не дозволяти собі їсти продукти харчування тваринного походження, в подальшому забороняти собі заздрити людині, кого-небудь ображати чи засуджувати. Такого роду самодисципліна і самоконтроль.

Класик російської літератури Достоєвський якось сказав, що диявол з Богом бореться, а поле битви – душа людська. Цей вислів має свою логіку: якщо кожна людина прислухається до своєї душі і проаналізує власні думки і почуття, то зрозуміє, що така боротьба відбувається з ним на протязі всього життя, а людина у відповіді за свої помисли і вчинки.

Існує всім відоме правило: «Незнання закону не звільняє від відповідальності». Мабуть воно стосується не тільки юриспруденції ..

Коротко про елементарне

У будь-якому суспільстві вихована людина викликає до себе повагу. Як сказав Дейл Карнегі : «ввічливість – така якість душі, при якій не помічають зламаної хвіртки, а звертають увагу на квіти за хвірткою у дворі». На сучасній мові позитивні якості людини (відсутність гріха) називають комунікабельністю.

Культура мови (відсутність сквернослів’я), пунктуальність (повагу до самого себе і до іншої людини), працьовитість (відсутність ліні), вміння домовлятися про умови співпраці, укладати договори, різні угоди, тощо. Вміння вислухати іншу людину, десь поступитися, попросту кажучи – знайти з ним спільну мову.

Всі ці та інші позитивні якості сучасної людини, як правило, грають важливу роль на протязі всього нашого життя, як у кар’єрі так і в особистих відносинах. Вміння поступатися один одному, прощати образи, любити і берегти своїх близьких зберігає багато сімей від розлучення.

Трохи історії у поєднанні з сучасністю.

За біблійними переказами, спочатку для харчування людини призначалася тільки рослинна їжа. Подальші перекази свідчать: «Звірі земні, птиці небесні, риби морські – у ваші руки віддані вони».

Зразком мудрого ставлення до їжі є першохристиянська громада, де їжу вживали в бадьорості духу і простоті серця. До IV століття, коли християнство стало державною релігією, християнське суспільство втратило високий рівень моральності, властивий першим громадам. Подвижники прагнули відійти від світу, зневажаючи його блага, зберігаючи при цьому душевну чистоту.

Зі спільних поселень монахів виникли монастирі. Життя в перших монастирях було дуже важким. Їжа дозволялася найпростіша: хліб, вода, страви із зелені і бобів («Вариво із зіллям» і «сочиво» по термінології слов’янських статутів), іноді сир.

Приправу становили сіль і оливкове масло. Їли один раз на день. Тільки в суботу та неділю дозволялася друга вечірня трапеза. Ніхто не мав нічого свого, все було загальним надбанням. Незважаючи на це, прагнення до чернецтва було настільки велике, що число ченців в перших монастирях досягало п’ятьдесяти тисяч.

Деякі з ченців мали дар зцілення. Коли один із князів, зцілений Іларіоном Великим (ченцем), на знак вдячності приніс десять футів золота, то монах показав ячмінних хліб зі словами: «Люди, які харчуються таким хлібом вважають золото за болотну твань», і не прийняв нагороди.

У сучасному світі багато хто з нас стикався з подібним явищем: за гроші можна купити ліки але здоров’я не купиш.

На жаль, багато медпрепаратів зараз малоефективні і повністю не виліковують людей від хвороб, але майже в кожній дієті корисний хліб з висівок, ячмінний або з другосортної пшениці хліб, сухарики.

Як правило, немовля народжується повністю здоровим. Лише в процесі життєдіяльності накопичуються і розвиваються різні недуги і основу їх складає як режим, так і правильність харчування.

Кожна сучасна людина знає і розуміє, що розумне харчування відіграє велику роль в житті. Ми – це частина того, що ми їмо. Кожна ж православна жінка знає, як багато для збереження миру, спокою і любові в сім’ї, значить вчасно поданий обід.

Вдивляючись в історію не важко помітити, що при всіх відмінностях епох, незмінною в християнстві є головна ідея – тверезого і морального ставлення до їжі, поміркованості в задоволенні потреб.

 

Матеріал підготувала Тіна Кошелевська,

за матеріалами православної літератури

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Фото з мережі

Читайте також: ЯК ПІСТ МОЖЕ ЗМІНИТИ ВАШЕ ЖИТТЯ

https://proboga.in.ua/2016/12/pist/

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь