На Чернігівщині через аномально теплий грудень масово розпускаються рослини (фото)

 

 

 

 

Синоптики у Ніжині зафіксували температурний рекорд – майже 10°С тепла.

У Чернігівській області через аномально теплу для грудня погоду масово розпускаються рослини – квіти і кущі.

Відповідні фото у соцмережах розмістили жителі області.

Так, одну із світлин опублікував на своїй сторінці у мережі Facebook учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.

«Весняні первоцвіти на Валу. 18 грудня», – підписав він фото.

У коментарях користувачі поділилися, що у них у садах прокидаються проліски та підсніжники, викидають бруньки плодові дерева і кущі, також з’явилися «котики» на вербах, бруньки на березах.

Користувачі соцмереж діляться фотографіями рослин, які вступили у стадію вегетації
Користувачі соцмереж діляться фотографіями рослин, які вступили у стадію вегетації

Водночас місцеві синоптики учора встановили температурний рекорд на Чернігівщині.

За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, 17 грудня абсолютний максимум температури повітря у Чернігові, який утримувався з 2017 року – 8,6°С – був перевищений і склав 9,6°С.

фото користувачів соцмереж
фото користувачів соцмереж

Як уточнив завідувач кафедри екології та охорони природи, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Юрій Карпенко, цибулинні рослини (тюльпани, нарциси та інші) вступили у стадію вегетації через те, що вдень тепло, а вночі температура знижується, і це нагадує рослинам весняні умови.

На його думку, якщо надалі висока температура для грудня триматиметься, то деякі рослини навіть можуть розквітнути, а якщо різко виникнуть морози, то бруньки змерзнуть.

«Зараз більшість рослин перебувають у зимовій сплячці через коротку тривалість дня і контраст температур. І цей стан має продовжуватися до весни. Вимерзання може і не відбудеться у разі пониження температури. Адже ефемероїди (багаторічні трав’янисті рослини з коротким весняним циклом розвитку і літнім періодом спокою) у клітинах містять високу концентрацію цукру, що може захищати рослини від несприятливих умов», – розповів Карпенко.

Джерело: unian.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь