На Чернігівщині обіцяють зірвати місцеві вибори: «бюлетені отримаємо, на вибори «захворіємо»

 

 

 

 

Близько чотирьох мільйонів гривень — стільки держава винна членам дільничних виборчих комісій по 210 виборчому округу. Сюди входять Бобровицький, Козелецький та Прилуцький райони. Це той самий скандальний округ, на якому за місце в раді воювали Сергій Коровченко та Борис Приходько. Бюлетені від ДВК приймали більше доби. Хто переможе, вирішували у судах. Депутатом по 210 таки визнали Приходька.

Заплатити гроші за роботу членам ДВК мали ще влітку. Дату переносили кілька разів. Вони писали у поліцію, президенту, в прокуратуру. Відкритий лист друкував і «Вісник Ч». Проте, окрім обіцянок, люди так нічого і не отримали.

— 28 дільничних комісій по Бобровицькому району. У кожній у середньому — по 15 чоловік. Голова, заступник і секретар мали отримати мінімалку за два тижні. Решта членів комісії — 433 гривні добових. Порахували, що це півтора мільйони гривень. До того ж, кожна дільниця наймала водія. Він заправляв машину за свій рахунок. Водії були задіяні п’ять разів по цілому дню: два рази на Прилуки, тричі — на Бобровицю. І не отримав ні копійки: ні компенсації за бензин, що вже й про зарплатню говорити, — веде розрахунки Наталія ЧУХЛІБ з Веприка Бобровицького району, була заступником голови дільниці у своєму селі. — Виходить, вибори провели за наші гроші.

— У чому ж причина?

— Доки виясняли, хто переможе — Коровченко чи Приходько, йшли суди. Змінювали голів окружних виборчих комісій. А людей тим часом кинули.

16 серпня минулого року передзвонив куратор і сказав привезти печаті. А нам натомість мають віддати частину заробітної платні, за липень. А о десятій передзвонив знову: «Нічого везти не треба».

26 серпня приїхали у Бобровицю з печатками та документацією. А грошей немає. Тож віддавати документи і печатки відмовились. Печатки і зараз у нас по хатах, не здали. Нам навіть погрожували арештами. Тоді викликали поліцію. Ми написали заяви. Всього 250.

Обіцяли розрахуватись п’ятого вересня. Уже п’яте березня.

Що найцікавіше, коли оформлювали субсидію, то у всіх людей є нарахування. Стільки-то, а на руки отримано — нуль. Добре, хоч на субсидію не вплинуло.

— На носі місцеві вибори. Підете працювати?

— Підемо. Отримаємо протоколи, бюлетені. Але за день до виборів усі «захворіємо». У виборах беруть участь одні й ті самі люди, які навчені, які вміють.

Стукали в усі двері. З офісу президента взагалі відповідь прийшла: не правильно оформили запит. На тому й усе.

— Прилуцькому району трохи більше пощастило. їм Оксана Соколовська встигла видати десь процентів десять. А вже від Оксани Свідрун, нової головихи, грошей не побачили, — розповідає Світлана Геройменко з Наумівки Бобровицького району. На виборах була секретарем. — Машину я заправляла за свій рахунок. Водію повинні були дати 463 гривні зарплатні. Я зі своєї кишені водієві віддала ці гроші. Так усі поплатили. Секретарі і голови оплатили дорогу. По 16 годин просиділи у черзі. Я приїхала о другій ночі, а зайшла о 8 вечора наступного дня. Так це я була 101, а усіх 275 дільниць.

Ми об’єднались у групі у вайбері. Писали звернення до окружної виборчої комісії, президента, прокурора. Всього п’ять колективних листів. Прийшла відповідь, щоб кожен писав окремо. Так і зробили.

Другого грудня голова ЦВК виклав інформацію, що справді заробітна платня не була виплачена, бо фінансовий звіт від Свідрун не прийнятий.

Ми зустрічались з депутатом Борисом Приходьком. Упіймали його на День Бобровиці. І є відео, на якому він говорить, що чотири мільйони були передані у казначейство. Обіцяв допомогти. Ми ще раз понаписували заяви. Кілька тижнів тому прийшла відповідь. Що розглянуто питання буде або у липні цього року, або у січні наступного.

Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №10 (1764), 5 березня 2020 року

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь