Години роботи Вашого організму: що важливо знати

 

 

 

 

Зазвичай наше повсякденне життя розписано буквально по хвилинах. Людина — жива біологічна істота, у якої власний організм веде свій індивідуальний розпорядок дня, ніяк не пов’язаний з нашими планами.

 

Легкі активізуються з 3 до 5 ранку. Потім з 5 до 7 ранку це час пробудженнятовстого кишечника. Якщо ви прокинулися в ці години, то найкраще випити склянку води, так само можна з’їсти трохи сухофруктів.

Потім починає працюватишлунокз 7 до 9 годин ранку, в цей час краще всього поснідати, каша або мюслі чудово підійдуть. Але не варто обмежувати цим свій сніданок, можна додати горіхи і фрукти.

Трохи пізніше з 9 до 11 години ранку шлунок відпочиває, в той час, якпідшлункова залозаактивно працює. Перевантажувати шлунок ситним сніданком у цей час не варто, краще всього перекусити фруктом або знежиреним йогуртом.

Звичайний час ланчу з 11 до 13 годин. У цей час активно працюєсерце— значить переїдати не варто. У ці години краще обмежити себе одним блюдом, краще всього супом або салатом. З 13 до 15 годин активно працює товстий кишечник.

Нирки і сечовий міхурпочинають свою інтенсивну роботу з 15 до 19 годин. У цей час треба багато пити! На вечерю підійде курка, риба, креветки плюс до цього гарнір з тушкованих овочів.

З 19 до 21 години нирки починають відпочивати, тому в цей час пити треба менше і постаратися не їсти. А оськровообігв цей час інтенсивний! Це найкращий час для вечірньої прогулянки.

З 21 до 23 годин можна займатися чим завгодно, що подобається, тим і займайтеся.

З 23 до 01 години ночі починає свою роботужовчний міхур.Ніякої жирної їжі! Перекусити можна фруктом. І хоча у різних людей ці години можуть трохи поспішати або відставати, тим не менш, середні значення виявляться справедливими для більшості людей на планеті. Отже, які наші органи в який час доби відпочивають або навпаки, стають гіперактивними?

Година сліпоти— гострота зору у людини найбільше знижується в 2 години ночі, що особливо важливо знати автомобілістам.

Час народження і смерті— більшість дітей народжуються на світ між 0 та 4 годинами ночі. В передранкові години (близько 4) найчастіше трапляються інфаркти та інсульти у людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями.

Година млявості— найнижчий артеріальний тиск спостерігається між 4 та 5 годинами ранку.

Час кохання— найбільша секреція статевих гормонів спостерігається з 8 до 9 години ранку.

Година знеболювання— з 9 до 10 годин ранку у людини найнижча больова чутливість.

Година творчості— півкуля головного мозку, яка відповідає за творчі й абстрактні образи, найбільш активно працює з 10 до 12 годин дня.

Година фізкультури— найбільшу віддачу наші м’язи демонструють з 12 до 13:30.

Час травлення— найбільше шлункового соку утворюється з 12:30 до 13:30.

Година майстерності— з 15 до 16 години краще всього працюють пальці рук, що важливо для тих, чия діяльність пов’язана з дрібною моторикою і тактильними відчуттями.

Година зростання— волосся і нігті найшвидше зростають між 16:30 и17:30.

Година бігу— найінтенсивніше легені дихають між 16:30 і 18-ю годинами.

Годину органів почуттів— смакові відчуття, слух і нюх загострюються між 17 і 19 годинами.

Година алкоголю— найбільш ефективно печінка розщеплює алкоголь між 18 та 20 годинами.

Година краси— шкіра найбільш проникна для косметичних засобів між 18 та 20 годинами.

Година спілкування— найважче самотність переноситься між 20 і 22 годинами.

Година імунітету— найбільш ефективно імунна система захищає організм від різних інфекцій з 21:30 до 22:30.

Зазвичай наше повсякденне життя розписано буквально по хвилинах. Людина — жива біологічна істота, у якої власний організм веде свій індивідуальний розпорядок дня, ніяк не пов’язаний з нашими планами. І ми рідко замислюємося про те, що наш організм теж живе за чітким розкладом – біологічним годинником людини. Ці години дуже точні і незмінні.

Біологічний годинник в організмі людини відбуваються ритмічно і клітини постійно підлаштовуються один під одного, тим самим синхронізуючи свою роботу і тому пульсація у них однакова. Таке явище, порівнянно з погойдуванням годинникового маятника, але ці процеси протікають досить швидко, а ось біологічні процеси, які протікають в організмі людини рівні добі. Називаються такі процеси околодобовими або циркадианними коливаннями. У людини багато функцій, а не тільки сон, підпорядковані добовому ритму, це підвищення і пониження кров’яного тиску, коливання температури тіла, тобто в нічний час вона знижена на один градус, пітливість долонь і інші зміни.

Формування біологічних ритмів відбувається поступово. У новонароджених вони ще нестійкі, коли період сну, неспання, харчування чергуються безсимптомно, але поступово мозок починає підкорятися зміні дня і ночі і при цьому всі гормональні та інші органи, почнуть підпорядковуватися таким ритмам, такі системи в організмі називаються ендогенними годинами. Такі запрограмовані циклічні зміни в організмі починають підказувати час доби, року і тим самим готують організм людини до майбутніх змін, які можуть супроводжуватися підвищенням температури тіла або виділення гормонів, які готують організм до бадьорості, і при цьому починає активізуватися шлунково-кишковий тракт та інші органи, зокрема гіпоталамус.

Гіпоталамус, є внутрішнім ендокринним органом, який розташований у відділі головного мозку, і ця залоза регулює ритм роботи всіх органів і відповідає за збереження постійності внутрішнього середовища і він здійснює зв’язок з іншими органами, які виконують всі необхідні функції в даний період часу. Внутрішні біологічні годинники не згасають навіть при зміні звичного середовища проживання. Так наприклад, у спеціально ізольованому від світла, звуків та інших зовнішніх явищ, що людський організм підкоряється біологічним годинником, і навіть в тих умовах буде наступати сон і пробудження ритмічно.

Такі годинники зберігаються і при перельотах на далекі відстані, через велику кількість часових поясів, і в цьому випадку у людини відбувається збій цих біологічних годин, що веде до зміни роботи організму. При цьому він відчуває розбитість і втому всього організму, йому хочеться спати, хоча і буде день, з’являється сухість у роті, головні болі, запаморочення і ці явища проходять, тоді, коли біологічний годинник людини не перебудуються в потрібний ритм.

Розглянемо, що ж відбувається з організмом людини в конкретні години.

Одна година.

В цей час працездатність тіла мінімальна. Організм занурений у глибокий сон. Відбувається активне виділення гормону сну — мелатоніну.
Печінка бере активну участь в процесі обміну речовин, що надійшли в організм під час вечері, тому після півночі організм набагато гірше переносить алкоголь. Якщо розбудити сплячу людину близько 1 години ночі, їй буде важко покинути ліжко, так як кров’яний тиск та температура тіла у неї знижені.

На сон йде шість років людського життя. Без сну людина не проживе й двох тижнів. З 1.30 до 3.30 активний меридіан тонкого кишечника.

Дві години.

Водії за кермом уповільнено реагують на оптичні подразники. Кількість аварій різко зростає. Більшість людей починає лихоманити, в ці години тіло виключно чутливе до холоду. Печінка розкладає спиртне, випите напередодні.

Три години.

Люди, схильні до депресії, часто прокидаються саме в цей час, настрій різко погіршується, пригнічують похмурі думки. В цей час різко зростає крива самогубств. Душевний настрій досягає найнижчої точки. Це наслідок впливу мелатоніну., який робить організм млявим і розслабленим. Денне світло пригнічує вироблення мелатоніну, тому вдень людина активна і знаходиться переважно в доброму гуморі.

З 3.30 до 5.30 активний меридіан сечового міхура.

Чотири години.

Тіло отримує порцію стресового гормону кортизону, немов під час сну вона спустошила свої батареї, і ця порція необхідна, щоб організм був працездатний після пробудження.

Однак, ця «ін’єкція» активності чревата наслідками: в ранні ранкові години велика небезпека інфаркту. Важко переносять її хворі на астму — у цю пору бронхи гранично звужені. Час максимальної активності печінки. Інсулінозалежні діабетики повинні знати, що в цей час, а також о 16.00 організм найкращим чином реагує на інсулін. Враховуючи це, можна економніше витрачати його.

П’ять годин.

Організм чоловіків виробляє максимальну кількість статевого гормону тестостерону. Максимуму досягає також вироблення наднирковими гормону кортизону. Концентрація кортизону в організмі в шість разів вище денної, тому лікарі, знайомі з хронобіологією, радять основну дозу ліків приймати в ранні години, і, беручи до уваги природне виділення гормонів, піддають сумніву стандартне «три рази на день». З 5.30 до 7.30 активний меридіан нирок.

Шість годин.

Кортизон діє як внутрішній будильник. Саме час пробудитися від сну: активізується загальний обмін речовин, підвищується рівень цукру і амінокислот в крові, всіх інших речовин, необхідних для будівництва нових клітин тканини, готується енергія, необхідна для організму протягом дня. В цей час особливо ефективно діють препарати, що знижують кров’яний тиск, а також бета-блокатори. Зате харчові отрути і нікотин організм переносить набагато гірше, ніж в інший час доби. Ранні години несприятливі для курців: сигарета натщесерце гранично звужує кровоносні судини, набагато більше, ніж сигарета, викурена ввечері. Ранкові узливання збільшують рівень алкоголю в крові вдвічі порівняно з результатом вечірнього застілля.

Сім годин.

Після пробудження і ранкового моціону слідує сніданок. Народна мудрість — «сніданок з’їж сам, обід поділи з другом, а вечерю віддай ворогу» — абсолютно вірна.
Причина у внутрішніх годинниках органів травлення: до обіду вони перетворюють вуглеводи в енергію, а увечері — в жири. Активізується діяльність товстої кишки. Саме в цей час повинно відбуватися спорожнення кишечнику, результатом чого буде підвищення працездатності і витривалості організму. З 7.30 до 9.30 активний меридіан перикарда.

Вісім годин.

Залози виробляють велику кількість гормонів. Триває підготовка організму до трудового дня. Різко загострюється відчуття болю посилюються напади у хронічно хворих, наприклад, ревматизм.

Дев’ять годин.

Стрілки біологічного годинника показують на шлунок. Якщо вам призначено уколи, краще зробити їх вранці — це позбавить вас від підвищення температури і набряків. Щеплення, зроблені в цей час, викликають менше ускладнень, ніж щеплення, зроблені протягом дня. Проведена в цей час променева терапія також переноситься онкохворими значно легше. У цей час людина максимально стійка до рентгенівського випромінювання. З 9.30 до 11.30 активний меридіан потрійного обігрівача.

Десять годин.

Температура тіла і працездатність досягають свого піку.
Особливо добре функціонує короткочасна пам’ять, тоді як для довготривалої пам’яті оптимальні пообідні години. Текст, прочитаний близько дев’ятої ранку, запам’ятовується швидше, ніж прочитаний о 15 годині, однак він також швидко стирається з пам’яті — десь через тиждень, чого не скажеш про текст, прочитаний у другій половині дня. Урок, вивчений в 10 ранку, необхідно повторити після обіду. А китайські вчені вказують ще й на те, що в цей час наші праві кінцівки заряджаються великою кількістю енергії. Напевно, тому ранкові рукостискання так енергійні. Лічильні ж здібності, що досягли в цей період свого піку, будуть поступово знижуватися.

Одинадцять годин.

До обіду проявляється виняткова працездатність, особливо в обчисленнях. Школярам математика дається набагато простіше між 9 і 12 ранку, потім між 16.30 і 18 годинами. Серце знаходиться в настільки відмінній формі, що якщо в цей час проводити його дослідження, то деякі серцеві захворювання можуть залишитися непоміченими. Одночасно воно стає набагато чутливіші і при стресових ситуаціях б’ється частіше, ніж увечері. І тим не менше це саме підходящий час для гімнастики. З 11.30 до 13.30 активний меридіан жовчного міхура.

Дванадцять годин.

Підвищується кислотоутворення в шлунку. Почуття голоду важко придушити. Активність головного мозку знижується, так як організм направляє кров до органів травлення. Після ранкової активності з’являється потреба у відпочинку. За статистикою у тих, хто може дозволити собі післяобідню дрімоту, інфаркт трапляється на 30% рідше, ніж у тих, хто продовжує трудитися. Необхідність короткочасного сну викликана ослабленням кровопостачання мозку. У цей час більша частина крові необхідна шлунку для перетравлення їжі.

Тринадцять годин.

Активізується діяльність жовчного міхура. У цей період особливо добре діють жовчогінні засоби, кольки в жовчному міхурі вкрай рідкісні. Працездатність порівняно з середньою за день знижена на 20%. З 13.30 до 15.30 активний меридіан печінки.

Чотирнадцять годин.

Відбувається зосередження енергії в тонкому кишечнику. Тиск крові і гормональний рівень знижуються. У цей час найбільш відчутна втома, але для її подолання достатньо десяти хвилин відпочинку. Краще трохи подрімати, ніж підбадьорювати свій організм чаєм або кавою. Найкращий час для виконання учнями домашнього завдання. Довготривала пам’ять працює найкращим чином, тому доцільно повторити все, вивчене вранці. При хворобливих медичних процедурах місцевий наркоз діє триваліше і переноситься легше саме в цей час. У 14 годин наші зуби та шкіра майже нечутливі до болю, а анестезуючі засоби діють у три рази краще, ніж вранці.

П’ятнадцять годин.

Починається другий пік працездатності. Здорове прагнення до праці незалежно від того, була пауза для відпочинку чи ні. З 15.30 до 17.30 активний меридіан легенів.

Шістнадцять годин.

Тиск крові підвищується і посилюється. Спортсмени в цей час показують найкращі результати. Велика віддача від тренувань, тоді як вранці вони менш результативними. Не випадково фінальні змагання з легкої атлетики проводяться саме в цей час, щоб домогтися кращих результатів. Дуже ефективні препарати, що впливають на кислотність.

Сімнадцять годин.

Відчутний приплив життєвих сил. Активно працюють нирки і сечовий міхур. Між 16 і 18 годинами швидше, ніж в інший час, відростають волосся і нігті. З 17.30 до 19.30 активний меридіан товстого кишечника.

Вісімнадцять годин.

Активна підшлункова залоза. Печінка більш терпимо ставиться до спиртного. Інтенсивно працюють органи дихання.

Дев’ятнадцять годин.

Пульс сильно сповільнюється, в цей час небезпечно приймати засоби, понижаючі кров’яний тиск. Ефективні препарати, рекомендовані при розладах центральної нервової системи і виразкових захворюваннях органів травлення. Діяльність нирок досягає свого піку. З 19.30 до 21.30 активний меридіан шлунка.

Двадцять годин.

Вміст жирів в печінці зменшується, пульс частішає. Навіть невеликі дози антибіотиків впливають на організм в цей час з відмінними показниками, але тільки до 4 ранку! Найбільш оптимальний час для прийому — 20.32, побічні дії у цих умовах спостерігаються вкрай рідко. Також ефективно діють антидепресанти, засоби проти алергії і астми.

Двадцять одна година.

Організм готується до нічного відпочинку. Шкідливо набивати шлунок їжею — вона залишиться майже не перевареною до ранку, а та її частина, що буде перероблена, перетворюється в жирові відкладення. З 21.30 до 23.30 активний меридіан селезінки — підшлункової залози.

Двадцять дві години.

Працездатність різко падає. У крові збільшується кількість лейкоцитів — більше 12000 білих кров’яних тілець на міліметр, тоді як вранці їх близько 5000 на міліметр. Не слід застосовувати медикаментів з побічною дією, так як велика небезпека інтоксикації, вночі організму особливо важко розкладати отрути і боротися з отруєннями.

Двадцять три години.

Обмін речовин зводиться до мінімуму, разом з ним знижуються кров’яний тиск, частота пульсу, температура тіла, знижується здатність концентрувати увагу і працездатність. Вироблення кортизону припиняється. Керівництво діяльністю організму переходить до парасимпатичної частини вегетативної нервової системи. З 23.30 до 1.30 активний меридіан серця.

Двадцять чотири години.

Йде інтенсивне відновлення шкіри — поділ клітин вночі набагато інтенсивніше, ніж вдень. В умовах активної діяльності парасимпатичного відділу нервової системи частіше виникають печінкові та жовчні коліки. В результаті зниження кров’яного тиску і частоти пульсу на тлі порушень місцевого кровообігу можуть виникати інсульти. У жінок особливо інтенсивно діють гормони, що регулюють родові перейми. З цієї причини вночі народжується в два рази більше дітей, ніж удень…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь