В очікуванні швидкої: з яким недугом найчастіше звертаються ніжинці

 

 

 

 

Зараз найчастішим викликом до диспетчерської служби швидкої допомоги є ускладнення дихання та висока температура. Звісно, що в таких пацієнтів у більшості випадків виявляють коронавірус.

Як прокоментувала журналістам сайту Нежатин завідуюча Ніжинським відділенням екстреної швидкої медичної допомоги Ірина Корчева, на фоні збільшеної захворюваності менше стало викликів по іншими причинам. Це стосується і підвищеного тиску.

Раніше з таким недугом звертались більше ніжинців. Зараз, не дивлячись на те, що в Ніжині не зменшилась кількість інсультів та інфарктів, люди вже менше турбують швидку і намагаються зарадити собі самі. Хоча, як ми писали ще взимку цього року – ці виклики були найчастішими і для людей похилого віку – гіпертонічний криз є проблемою №1 по здоров’ю.

 

 Треба зазначити, що станція Ніжинської швидкої працює зараз в посиленому режимі, а отже оперативність прибуття її на виклик може бути не досить оперативним. Тому редакція нашого видання підготувала поради домедичної допомоги при високому артеріальному тиску.

Спровокувати гіпертонічний криз можуть: стресові стани, фізичне навантаження, зміна погодніх умов, перевтома через надмірне вживання медикаментів, алкоголю, кави, жирної їжі, а також якщо хворий з гіпертонією з якоїсь причини перестав приймати ліки.

Симптоми гіпертонічного кризу: різка головна біль (в основному у області потилиці , нерідко з відчуттям пульсації в скронях); порушення зору (мерехтіння мурашок перед очима, а іноді часткового випадання поля зору); нудота, інколи рвота; емоційне збудження; почервоніння шкірних покривів і слизових оболонок обличчя; стискаючі болі за грудиною; задишка, яка пов’язана з посиленим навантаженням на лівий шлуночок серця; судоми; холодний піт.

 

Долікарська допомога : – в очікуванні « швидкої допомоги»:
1.Викликати бригаду швидкої допомоги;
2. заспокоїти людину, в якої даний стан;
3. укласти в ліжко і надати напівсидяче положення;
4. простежити, щоб хворий дихав рівно і глибоко;
5. прикласти до голови холодну грілку чи компрес;
6. надати доступ повітря (відкрити вікно, розстебнути одяг);
7. дати гіпотензивний засіб (той, який раніше приймав хворий);
8. покласти під язик таблетку каптоприлу (чи коринфар, капотен, ніфедипін, кордафлекс ), якщо через 30 хв. покращеннь немає і швидка не приїхала, то можна прийняти ще раз препарат із даного списку, та не більше чим 2 рази!
9. накапати 30-35 крапель настоянки пустирника чи валеріанни, корвалол;
10. для боротьби з відчуттям холоду чи ознобу обкласти хворого теплими грілками;
11. при появі болі за грудиною – прийняти нітрогліцерин (загалом – не більше 3 таб.);
12. опісля надання першої домедичної допомоги повинен діяти медичний персонал. Якщо АТ не знижується, а стан погіршується, розвиваються болі за грудиною, викликайте швидку. Зволікати не можна!
13. вимірюйте артеріальний тиск кожні 20 хв. Іноді, після надання лікарської допомоги, хворому стає набагато краще і госпіталізація не потрібна. Та в деяких випадках – необхідна термінова госпіталізація в стаціонар і подальше лікування!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь