Ніжинська освіта отримає мільйонні вкладення в якісний сучасний навчальний процес

 

 

 

 

Сьогодні, 26 січня, у малій залі міськвиконкому, під головуванням міського голови Олександра Кодоли відбулася нарада з керівниками закладів загальної середньої освіти Ніжина. У нараді взяли  участь заступник міського голови Сергій Смага, радник міського голови Сергій Охонько, начальник Управління освіти Ніжина Валентина Градобик, голова профільної депутатської комісії міської ради Світлана Кірсанова.

Мета наради – спільно порадитися і визначитися з подальшими кроками у напрямку покращення освітнього середовища шкіл міста, в цьому році й наступному, і сформувати плани на майбутнє.

Керівник управління освіти Валентина Градобик підкреслила: “Звісно, потреби галузі освіти в Ніжині значні: усіх нас хвилюють і утеплення закладів, і ремонти дахів, і поточні ремонти… Так, це важливо, але основне – це розвиток і освіта наших учнів. Ми повинні йти в ногу з часом. Сучасне покоління більш комунікабельне, технічно розвинене, і ми маємо створити всі умови для цікавого, ефективного і якісного процесу навчання”.

Валентина Градобик повідомила: “Управлінням освіти пропонується кошти, які будуть вивільнені від ліквідації двох закладів, спрямувати у заклади освіти Ніжина для поліпшення освітнього середовища. Спочатку – в ті заклади, які приймуть дітей з 4 та 12 школи, потім – у решту навчальних закладів”. За словами Валентини Валентинівни, це значні кошти – за результатами першого півріччя цього року – близько 3 млн 800 тис. грн.,  решта (близько 12 млн  грн – на 2023 рік ) – це кошти наступного 2023 фінансового року.

Міський голова Олександр Кодола підтвердив, що за обрахунками Управління освіти у цьому і наступному році близько 16 млн грн будуть направлені в освітню мережу. “Цього року близько 4 млн грн зможемо направити на розвиток освіти нашого міста, – підкреслив Олександр Михайлович. – Важливо почути бачення керівників шкіл, як вони планують реалізувати ці кошти. Розрахунок може бути від 700 тисяч до 1 млн 200 тис грн на кожну школу”.

Зрозуміло, що проблем вистачає в кожному закладі – від ремонтів приміщень, класів та спортзалів до придбання  необхідної техніки. Але ці акумульовані кошти – не для таких ремонтів. Міський голова Олександр Кодола зазначив, що керівники, розуміючи статегію розвитку їхніх навчальних закладів, мають проявити креативність і облаштувати в своїй школі саме те, чого в них раніше не було, але чого так хочеться: наприклад, сучасний оснащений комп’ютерний клас, кабінет робототехніки, STEM-лабораторія… 

“Потрібно працювати на майбутнє і зосередитися не тільки на матеріальному забезпеченні закладів, а й надати увагу креативному розвитку шкіл, – зауважила голова профільної комісії міської ради Світлана Кірсанова. –  Дозвольте собі здійснити свої мрії щодо облаштування навчального процесу в сучасних умовах!”.

Радник міського голови Сергій Охонько зазначив, що потрібно планувати не на рік, а на 3-4 роки, адже ця допомога буде щорічно і ми повинні розробити стратегічний план оновлення шкіл.

Також Сергій Миколайович наголосив на тому, що наразі мова йде не про поточний ремонт. Ці кошти потрібно направити на більш ефективне і якісне навчання дітей, створити у школі щось незвичне, особливе, якусь  родзинку, яка зацікавить учнів і викличе ще більше бажання ходити до школи.

“Варто проаналізувати, як в інших містах з Європи інтегруються нові етапи у навчанні дітей, – підкреслив Сергій Охонько. – Поточні питання вирішуватимемо в поточному режимі, а ці кошти хотілося б направити на те, щоб вперше в вашій школі з’явилося щось таке, чого раніше не було. Хотілось б, щоб ви, як керівники, звернули на це особливу увагу! Плануйте щось по-справжньому нове! Всі розуміють і погодяться зі мною, що світ змінюється, сучасні діти – інші, вони більш комунікативні й швидше підлаштовуються до змін, ніж ми. У найближчі часи зникнуть десятки професій, до яких ми звикли. І сьогоднішні діти повинні знайти себе в оновленому світі, а школа – головний чинник, що допоможе в цьому. Тому ми і ви, як керівники, повинні планувати, відштовхуючись від того, що саме таке покращення зможе підняти ввірений вам заклад на сходинку вище саме до нової школи, школи, яка навчить і виховає нову особистість, яка з легкістю знайде себе у світі нових цифрових технологій, роботів і нових для нас професій”.

Заступник міського голови Сергій Смага зауважив: “Основне – це якість освіти і належне, сучасне освітнє середовище. Гарно було б дослідити, що такого цікавого є в Чернігівській області, і придбати щось дійсно незвичне, захоплююче, чого ще немає в нашому місті, справжню «бомбу» освітнього процесу”.

Виступаючи з пропозиціями, керівники навчальних закладів звертали увагу й на нагальні проблеми та потреби (спортивні зали, майданчики, сучасні їдальні тощо), проте не відмовились і від креативних ідей. Адже мільйонні пропозиції щодо фінансування заклади ніжинської освіти отримали вперше. В планах озвучували сучасні технічно оснащені фізичні, хімічні та біологічні кабінети і лабораторії, кабінети іноземних мов із новітнім лігафонним обладнанням, кабінети робототехніки, оновлені комп’ютерні класи, хаби творчості, оснащені новітніми віртуальними системами, інтерактивні сенсорні кімнати, які можна використовувати, як в навчальному так і в виховному процесі.

Вирішили, що до 5 лютого кожен заклад надасть свої письмові пропозиції на управління освіти. Основна умова – кошти спрямовуються на розвиток освітнього середовища!

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь