У Ніжинському музеї – новий експонат ІІ пол. ХХ ст.

 

 

 

 

Нещодавно фондова колекція Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського поповнилася одним дуже цікавим експонатом, який має назву куманець-плесканець.

Саме слово куманець з тюркської мови перекладається як «глечик».

Куманці є оригінальним різновидом українського традиційного фігурного посуду. Такий глиняний виріб використовувався у вжитку козаків і, як зазначають фахівці, міг бути запозиченням українців у східних народів.

Колись він використовувався як ритуальний, мав спеціальне утилітарне призначення, служив окрасою святкового столу. Наприклад, наповнений напоєм куманець дарувався на весілля молодим на щастя.

Куманці з різними напоями нанизували по кілька на руку, обходячи святковий стіл і частували гостей. Плесканець є різновидом куманця, має таку назву через свою форму, адже він виконаний у вигляді круглої плескатої з боків керамічної фляги.

Саме такі брали в подорож, у похід, прикріпивши їх ремінцем через плече чи на поясі, вони добре зберігали температуру налитої у них рідини.

Новий експонат, ймовірно, виготовлений на Полтавщині у с. Опішня у ІІ пол. ХХ ст.

Привертає увагу цікаве оздоблення керамічної посудини, яке ідентичне з обох сторін. По центру можна побачити півня на фоні зоряного неба, з боків – орнаментика рослинного характеру, мотиви якої можна побачити на знаменитих полтавських рушниках та килимах. Всі зображення нанесені світло-коричневим кольором, основний фон коричневий.

Має дві ніжки, на яких тримається плесканець, та по дві маленькі ручки з отворами для мотузки, виріб покритий захисною глазур҆ ю. Тисячі років людство користувалось глиняним посудом, і сучасні технології не змогли суттєво змінити цю традицію, а тільки додали керамічним виробам естетики.

Сучасні вироби опішнянських гончарів використовуються для оздоблення інтер’єру в національному стилі.

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Світлана РОЙ, науковий співробітник відділу фондів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь