Павук-оса на Ніжинщині: чи отруйний та чи варто боятися? Фото

 

 

 

 

Середина літа – пора, коли в наших краях можна побачити ось цього яскравого павучка. Мабуть, і ви вже зустрічалися з ним.

Хтось дивиться на нього з острахом, хтось – милується, бо яскравий же!

Про цього яскравого павука-осу, якого часто можна зустріти і в Ніжині та районі, можна почути чимало здогадок: мовляв, отруйний, не чіпайте його!

Як стверджують біологи, це – Аргіопа Брюніха, або павук-оса (Argiope bruennichi). Цей павук є звичайним видом в нашій місцевості, що зустрічається, як правило, на суходільних луках, по краях доріг, на сухих лісових галявинах.

Це один з павуків-кругопрядів, тобто плете великі колесоподібні тенета, в центрі яких сам, зазвичай, і сидить. У центрі спіральних тенет можна бачити стабіліментум – добро помітні нитки, що утворюють зигзагоподібній малюнок. Таких ниток дві: знизу і зверху від центру.

На даному фото – самка. Вона помітно більша за самця. Крім того самець має більш тендітне черевце, знано менш яскраве, ніж у самки, і так звані бульбуси, чоловічі статеві органи на педипальпах (педипальпи – ротові придатки). Ці бульбуси самці використовують при паруванні, затикаючи ними статеві шляхи самки, щоб інший павук уже не зміг з нею спаруватися.

Харчуються аргіопи різними лучними комахами, переважно прямокрилими. Після парування самка часто з’їдає самця.

Після відкладає кокон, з якого в кінці літа виходять маленькі павучки і розселяються за допомогою павутини, що є звичайним для павуків.

 Чи отруйний павук-оса?

Усі павуки отруйні, адже своєю отрутою вони вбивають свої жертви. Також отрута містить і протеолітичні ферменти, що розчиняють зсередини здобич, яку потім павук висмоктує.

Інша справа – шкода для людини.

Такі великі павуки, як аргіопа, можуть прокусити шкіру навіть дорослої людини. Але зазвичай великої шкоди вони не можуть завдати.

Укус іноді може бути болючим, але швидко проходить. У дітей укус може бути більш болючим. На місце укусу краще покласти лід та випити антигістамінні препарати.

Інша справа – алегрики. У них може сильно опухнути місце укусу, піднятися температура навіть до 40 градусів, проявитися нудота та головокружіння. В такому випадку необхідно звернутися до медичного закладу.

Єдиний насправді небезпечний вид павука в Україні – каракурт. Але на широті Ніжина вони відмічені поки що не були. Загалом павуки є корисними для людей, адже часто знищують шкідливих комах, тому краще їх не займати і проходити далі, залишивши їх в спокої.

Тож, просто милуємося!.. На всяк випадок, на відстані…

Нежатин

Фото Валентини Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь