Комусь вони бридкі, а ніжинка Наталія товаришує з ними багато років: незвичні домашні улюбленці ахатини. Фото

 

 

 

 

Ідеальний домашній улюбленець – який він? Примхливий кіт, або грайливий собака, чи декоративний білий щур, або непосидючий папуга? А, може, гігантські африканські равлики ахатини?.. Подружились би з такими?


Не будемо приховувати: є люди, які були б не дуже раді знайомству з равликами. Бо слизькі, бридкі, слюнявлять все на своєму шляху й т. п. А от для ніжинки Наталії Нікітіної ці ахатини, без перебільшення, твердо “прописалися” в числі найулюбленіших домашніх тварин, і життя свого без них дівчина не уявляє!

Наталю, з чого почалася ваша дружба? Пам’ятаєте знайомство з ахатинами? Як це було?

-О так, звісно, пам’ятаю! Перше знайомство сталося років шість тому, коли я ще навчалась в університеті і жила в гуртожитку в Києві. Мені тоді дуже хотілось завести якусь тваринку. Звичайно, було заборонено тримати у кімнаті тварину, але, знаєте, студенти – народ винахідливий, і дехто примудрявся навіть тхора під ліжком ховати.

Я переглядала пропозиції київських зоомагазинів, і так знайшла равликів. Почитала про них і чомусь вони мені припали до душі.

Пластиковий стакан з першими придбаними сімома равликами

Мій перший равлик прожив декілька місяців… Це не дивно, адже я його возила додому в Ніжин на канікули і назад до Києва у холодну пору року. Весною равлика не стало. Було дуже гірко і сумно. І я пообіцяла собі, що колись равлики будуть жити в мене дуже довго. І обіцянку свою дотримала.

– Далеко не кожному симпатичні ахатини. Чим вас привабили?

-По-перше, це ідеальні тварини для алергетиків, ніякої шерсті, пуху, пір’я. Вони милі створіння. Шумлять тільки тоді, коли повзають по стінках акваріуму і труться ракушкою об скло. Їх на тиждень сміливо можна залишати самих, головне щоб була в достатній кількості їжа і трішки води. Маленьких равликів використовують для очищення шкіри (вони об’їдають зароговілі частинки шкіри, і їхній слиз також має багато корисних властивостей).

Малята-равлики повзають на лобі

Споглядати за ними дуже цікаво! Особливо – за процесом відкладки яєць: вони закопують їх як черепахи.

А ще цікавіше процес вилуплювання маленьких равликів (вони розміром з маленьку горошину). Равлики ахатини дуже гарні і цікаві!

-Скільки років уже триває ваша дружба?

-Знову равлики ахатини в мене з’явились близько 4 років тому. 7 маленьких горошинок у пластиковому стаканчику, які потім вимахали так, що довелося замовляти великий акваріум.

Ваші спостереження: чи є у них характер? Які особливості ахатінів? Як їх розрізнити, де він, а де вона? Чи багато клопоту у догляді?

У кожного равлика є свої звички і улюблені місця в акваріумі, хтось любить догори дригом висіти, хтось під палкою моститься. Вони також дуже звикають до рук і не бояться коли торкаються руками їхнього тільця. Дуже люблять купатися і пити воду.

Равлики після купання, коли їх залишили на хвильку)

Равлики дуже бояться холоду і низьких температур, коли на дворі вже холодно а опалення в квартирах ще не увімкнули, вони закопуються у грунт (кокосовий субстрат) і взагалі мало повзають. Живуть до 10 років.

Ахатини — гермафродити, тобто кожна особина може бути чоловічої і жіночої статі одночасно. Клопоту у догляді менше ніж з рибками, собаками чи котами. Головне чистити акваріум вчасно, міняти підстилку (у мене кокосовий субстрат).

Купати равликів потрібно раз на декілька днів, коли чистиш акваріум від залишків їжі і продуктів життєдіяльності равликів. Їдять всі овочі, яблука, банан. Мої ахатини найбільше люблять огірки, капусту, гарбуз, кабачки, подорожник, лопух і одуванчики.

Наталю, а скільки їх у Вас нині? Скільки було найбільше?

-Зараз у мене їх всього декілька, було десять, а ось нещодавно розмістила оголошення, так за пару днів майже всіх забрали. Багато хто каже, що вони гидотні, але, не зважаючи на це, бажаючих взяти такого домашнього улюбленця не меншає.

Коли в минулому році роздавала маленьких равликів, то майже всіх розібрали за тиждень, а їх було близько 40 штук. Це вже 3 покоління виросло. Найбільша кількість равликів в акваріумі в мене мешкала цього року, більше 15 штук. Мамусі і татусі разом з підростаючими дітками. Зараз малята вже наздогнали батьків. Загальна найбільше кількість равликів була близько 70, коли вилуплювались аж дві кладки яєць.

Чи траплялися якісь курйозні чи сумні випадки з ними?

-Були і курйозні, й сумні випадки. Почну з веселого.

Колись мій батько захотів потримати у руках одного дорослого равлика. Ахатини люблять повзати по людях. Буквально через 1 хвилину равлик почав пробувати на смак грубі, робочі батькові руки. Крик був такий, я довго сміялась. Ахатини люблять об’їдати зароговілу шкіру, а тут такий смачний екземпляр трапився. Більше ахатини нікого так боляче не кусали).

Гарненькі які!

Також, колись забули прикрити маленьких равликів і знайшли обгризені етикетки на баночках з крейдою і дірку у нових шпалерах після ремонту. Радості було вагон, особливо у чоловіка, бо ми тільки закінчили ремонт.

Сумних історій теж декілька, поки одні маленькі равлики об’їдали шпалери, інший один заповз аж під диван. І так там і завмер ,знайшли ми його за тиждень. Ще декілька років назад дорослим равликам захотіли прикрасити акваріум мохом, замовили в інтернеті, а мох був напевно погано продезінфікований, що всі дорослі равлики, які тоді були, захворіли.

Я скажу так: кого б ви не оселили у себе вдома, за всім потрібен догляд. Ахатини – чудові домашні улюбленці, без яких я вже не уявляю свого життя.

Спілкувалася Валентина Пильник

Фото з архіву Наталії Кисіль

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь