Чим Україна та світ можуть замінити російський газ: деталі

 

 

 

 

В Україні до кінця року планують запустити перші заводи з виробництва біометану. Чи може цей вид палива замінити природний газ? Поки що ні, але за 5-7 років це стане можливим.

Паралельно з широкомасштабним вторгненням росії в Україну та анексією українських територій кремль почав посилювати енергетичний шантаж Європейського Союзу.

Ні для кого не є секретом, що з кожним днем ситуація погіршуватиметься і повна зупинка поставок російського газу до Євросоюзу є лише питанням часу.

Зараз весь цивілізований світ змушений терміновою переглядати свої енергетичні стратегії та шукати альтернативу поставкам енергоносіям з російської федерації. Суттєву роль в цьому процесі можуть зіграти вуглецево-нейтральні гази, зокрема, біометан.

Україна з її потужною аграрною галуззю та газотранспортною системою має величезний потенціал для виробництва цього виду палива та його експорту до Євросоюзу.

Підвалини для реалізації цього потенціалу закладаються просто зараз.

Біометан – це екологічний газ з відходів харчової промисловості й тваринництва, осаду стічних вод та органічної фракції побутових відходів. Оскільки Україна має найбільшу в континентальній Європі площу сільськогосподарських земель, то потенціал його виробництва у нас дуже великий.

За словами голови Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, сьогодні в країні вже працюють 77 біогазових установок, які виробляють до 260 млн кубометрів палива на рік, які можна переробити у майже 150 млн кубометрів біометану.

За даними нафтогазової компанії Shell, у 2021 році виробництво біометану у світі становило близько 4,3 млрд кубометрів. При цьому більше половини виробництва було зосереджено саме в європейських країнах, де сьогодні цей показник вже перевищує 3 млрд кубометрів на рік.

Але навіть у Європейському Союзі, вважають експерти, використовується лише 2% від наявного потенціалу, в той час коли в інших регіонах цей показник ще менший – близько 0,5% наявного потенціалу.

При цьому загальний потенціал виробництва біометану у світі, за даними Shell, становить 1,15 трлн кубометрів на рік.

Початок роботи двох перших біометанових заводів в Україні очікується вже до кінця 2022 року. Перший запускає компанія “Галс-Агро” у Чернігівській області, де планують виробляти до 3 млн кубометрів палива на рік.

Другий – Юзефо-Миколаївська біогазова компанія у Вінницькій області. Проєктна потужність цього заводу – до 10 млн кубометрів на рік.

Зрозуміло, що в масштабах України такі обсяги – це крапля в морі. Утім, переконують профільні експерти, це тільки початок.

У 2023 році до них доєднаються ще до п’яти виробників. Після завершення воєнного стану ми очікуємо бум розвитку біогазових установок в Україні“, – каже Гелетуха.

За розрахунками Біоенергетичної асоціації, до 2030 року Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ у обсягах до 10 млрд кубометрів на рік і в цій частині стати повністю енергонезалежною.

Що ж стосується найближчих декількох років, то на думку директорки з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями “Оператора газотранспортної системи” Ольги Бєлькової, в Україні цілком можливо досягти обсягу виробництва в 1 млрд кубометрів на рік.

Вже згадана “Галс Агро” 1 жовтня підписала з нідерландською компанією STX меморандум про співпрацю з метою продажу першого біометану до Євросоюзу.

На думку Коппульса, саме наявність довгострокових контрактів з європейськими споживачами дозволить фінансувати проєкти з біометану банкам та інвесторам, і залучати нові інвестиції навіть під час війни.

Ось чому важливо гарантувати можливість експорту біометану. Ми сподіваємося, що запуск перших біометанових установок і перші експортні операції стануть можливими вже у 2023 році“, – заявив він.

За словами Гелетухи, Євросоюз зацікавлений купувати український біометан, причому за ціною природного газу, плюс премія за відновлюваність.

Якщо біометан вироблений з відходів, тільки премія може складати до 400 євро за тисячу кубометрів біометану, а якщо з силосу кукурудзи, жому цукрових буряків і подібних “не відходів” – до 100 євро за тисячу кубів біометану“, – зазначив Гелетуха.

Утім ключовим стримуючим фактором розвитку галузі сьогодні залишається війна і тільки після її завершення можна буде серйозно говорити про біометановий бум в Україні.

ЕП

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь