Відключення електроенергії: поради, як бути готовим до будь-якої ситуації

 

 

 

 

Через війну, яку розпочала Росія, та ракетні обстріли зі сторони країни-агресора, українцям треба бути готовими до зникнення електроенергії. Нижче розміщені поради, які допоможуть не панікувати й бути готовими до будь-якого розвитку подій.

«Аварійна валізка»

В вашому домі мають бути ліхтарики, нічники на батарейках, заряджені акумулятори та павербанки, портативне радіо, що працює без електрики, пише«Екодія».

Також варто подбати про запас питної води, необхідних вам ліків та продуктів, які можуть довго зберігатися без холодильника. У випадку, якщо температура повітря в приміщенні впаде нижче 19 градусів, необхідно подбати про теплі речі та ковдри.

Запасні джерела енергії

Найкращий спосіб убезпечити себе від відключень електрики – це стати більш автономними і встановити сонячні панелі.

Існують різні варіанти: від дахових або наземних для двору приватного будинку, які можуть забезпечити майже всі ваші потреби, до невеликих портативних панельок з акумуляторами, від яких можна підживити необхідну техніку в квартирі. Якщо немає змоги придбати панель, то можна завести бензиновий генератор – але такий варіант підходить тільки для приватного будинку.

 Подбайте про опалення

Якщо ви користуєтеся електричним опаленням і живите у приватному будинку, подбайте про альтернативу.

Якщо маєте дров’яну піч, огляньте її та за потреби відремонтуйте, а також поповніть запас дров. Додатково варто попіклуватися й про сам будинок та за можливості утеплити його.

Продумайте свій побут

Якщо у вас електрична плита, то майте напоготові портативний туристичний газовий пальник для приготування їжі. Якщо маєте газову плиту перевірте її стан, клапани і з’єднання труб мають бути справні і не давати витоків газу.

Підготуйте авто

Завчасно проведіть техобслуговування, придбайте антифриз та запас палива в каністрах. Майте на увазі, що в умовах поширених та тривалих відключень електроенергії автозаправні станції не працюватимуть.

Що робити, якщо зникла електроенергія

В умовах високого попиту на електроенергію постачання тимчасово вимикають в різних районах почергово, аби убезпечити систему від перевантажень чи можливих аварій. У більш серйозних випадках можливі й триваліші відключення, тому першочергова задача – оцінити ситуацію.

Зберіть інформацію

Для початку, переконайтеся, що знеструмлений не тільки ваш будинок – перевірте запобіжники в квартирі чи на поверсі, розвідайте у сусідів, чи мають вони світло. Увімкніть радіо чи пошукайте в офіційних джерелах інформацію про електропостачання у вашому районі.

Подбайте про свої електроприлади

Якщо світла немає в усьому районі чи місті, відключіть від мережі електроприлади або вимкніть запобіжники. Можна залишити увімкненим світло, аби бачити, коли постачання відновиться.

Подбайте про сантехніку

Якщо без електрики ваш будинок ще й не опалюється, то через тривалу відсутність тепла вода в трубах та бойлерах може замерзнути та пошкодити їх. Тож воду із бойлерів варто злити, а в сантехніку залити антифриз.

Використовуйте бензинові генератори безпечно

Якщо маєте генератори на аварійний випадок, то зберігайте їх у добре провітрюваному місці та ніколи не використовуйте у закритих приміщеннях або для опалення будинку. Інакше є ризик отруєння чадним газом, який не має запаху, тож його дуже важко помітити.

Готуйте їжу безпечно

Готуйте їжу на газових плитах чи туристичних пальниках тільки в нежитлових та добре провітрюваних приміщеннях.

Будьте готові до евакуації

Якщо з офіційних джерел, до яких ви звернулися на першому кроці, повідомили про евакуацію, крім тривожної валізи не забудьте ще раз перевірити, чи ви відключили усі прилади від електромережі.

Коли світло повернулося, аби не уникнути проблем із домашніми приладами, до відновлення електропостачання також необхідно поставитися зважено.

Перевірте, чи не ушкоджена ваша проводка, аби уникнути коротких замикань. Якщо температура опускалася нижче нуля, також перевірте цілісність труб, і лише після того наповніть водою бойлер.

Через різкі стрибки напруги ваша техніка може пошкодитися. Тож якщо ви вимикали запобіжники, перш ніж вмикати їх назад, відключіть електроприлади від мережі.

Різке зростання попиту може нашкодити усій енергосистемі. Тож вмикайте електроприлади поступово – спочатку світло, потім менш потужні прилади. Пилососи, пральні машини та обігрівачі краще не вмикати у перші години після відновлення електропостачання.

ZN.UA

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь