у росії “Вікепедію” знов оштрафували за відмову видаляти статтю про війну проти України

 

 

 

 

У Росії оштрафували американський фонд “Вікімедія” (Wikimedia Foundation Inc), який управляє інтернет-енциклопедією “Вікіпедія”, на 2 млн рублів за відмову “видаляти фейки про російську спецоперацію”.

Про це пишуть “Известия” з посиланням на рішення суду.

Суд постановив визнати організацію Wikimedia винною за ч. 2 ст. 13.41 КпАП РФ (невидалення забороненої в Росії інформації) і призначити їй покарання у вигляді штрафу на суму 2 млн рублів“, – йдеться в заяві суду.

При цьому приводом для складання протоколу про адміністративне правопорушення стала стаття, розміщена у “Вікіпедії”, в якій містяться нібито “недостовірні відомості про спецоперацію”.

“Фонд Вікімедіа” оскаржує в російському суді штраф розміром майже 90 тисяч доларів, який виписали російській “Вікіпедії” за статтю про російське вторгнення в Україну та військові злочини в Бучі та інших містах.

На початку широкомасштабного російського вторгнення, російська влада 2 березня попередила Вікіпедію, що вона її заблокує, якщо інтернет-енциклопедія не видалить або не виправить статтю про російську збройну агресію в Україні та реакцію світу.

Друге попередження “Вікіпедії” влада Росії надіслала наприкінці березня, але припустила, що все може обійтися штрафом завбільшки кілька мільйонів рублів.

У квітні Роскомнагляд надіслав російськомовній Вікіпедії догану, що на сторінці інтернет-енциклопедії про Путіна написана правда про вторгнення в Україну та шовінізм російського президента у відносинах з сусідською країною.

Наприкінці травня в Росії ухвалили законопроєкт, який вимагає від власників великих інтернет-ресурсів реєструвати свої представництва в Росії. У “Фонді Вікімедіа” відреагували, що відкриття представництва означатиме, що російські силовики зможуть контролювати та карати “Вікіпедію” за не зручну для Кремля інформацію на її веб-сторінках.

Російський президент Володимир Путін говорив, що було би непогано заснувати альтернативну російську Вікіпедію, яка би була підконтрольна Кремлю.

Економічна правда

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь